Thursday, June 16, 2011

bila jadi manusia...

kenalah byk2 bersyukur, x kiralah byk dugaan kah, byk dengkian kah, byk bencian kah. yg penting, bersyukur sbb jd manusia, so merasalah guna itu, beli ini, mkn itu, berak pun bertempat.

cuba imagine kalau jd binatang, fuhhh dahlah kencing berak merata, x kira tempat, agak2 nk keluaq, pancut ja kt mana dan, agak2 cirit sbb mkn makanan kt tong sampah, rembes ja kt mana2 yg terlintas, x kiralah kt mana2 sekalipun.

tp bila dah bersyukur jd manusia, dia ada package yg dtg sekali, kenalah byk2 bersabaq, sbb x semua manusia tu berperangai manusia, walaupun nampak mcm manusia, tp kadang2 perangai mengalahkan binatang, so, sblm nk bersyukur jd manusia, tlg la cermin2 diri sendiri kot2 muka ja manusia tp perangai mengalahkan binatang.

kadang2 sebagai manusia, termasuk aku, kita x akan sedaq kesalahan sendiri, lgpun sapa nk ngaku kan, kalau ngaku pun dlm hati, tp kt mulut sah2 nk kata diri sendiri gak betoi, maklumlah, cover cantek. nnt kalau mengaku salah, x cantek plak kan. dahlah diri pun x berapa cantek, buat perangai yg bukan2, lg la x cantek (NI AKU CAKAP UTK DIRI SENDIRI, JGN SAPA GATAI P*** NK TERASA PLAK) opppsss tertype yg bukan2plak, astaghfirullahhalazim.

err tp kalau muka x cantek, tp perangai cantek, insya-allah, ada gak pengakhiran life camtu, tp kalau muka x cantek, perangai pun x cantek, duhhhh siannya, mcm nk cakap kt muka sendiri, go n get ur fucking life!

kadang2 sedih jd manusia yg x penah sedaq kesalahan sendiri, dan lbh kesian kalau x dak org nk tolong teguq kesalahan tu, so, sepanjang hidup (kalau hidup sampai 80 thn) sepanjang jalan tu lah dok salah. nk guna GPS pun x blh tolong, sbb x blh diteguq dan x dak sapa nak teguq kan. aku kalau boleh, x nk jadi camtu, so sapa2 yg anggap aku kawan, aku x kisah diteguq, tp secara berhemahlah, sbb aku manusia, lainla aku BINATANG!


* n3 ni ditype sambil menagging barang2 utk move ke office baru! (bukan saya pindah office baru, tp office saya berpindah ke building baru) :)

7 comments:

Zura Hasan said...

kak..mn menghilang kak....lm tak nmpk rupamu....hehehe...

mrs shaifull said...

hehehe ada la zura, cuma malas nk blogging :) so private ja lah

Joy said...

salam....lama nye tak bersua..Ingat I lagi tak ;)

mrs shaifull said...

joy, nnt saya cuba ingat2 balik :) hehehe maklumlah, lama sgt, lupa ingatan :)

mrs shaifull said...

joy aka has kan? :)

klynda said...

ooo pasnie klinda pun nak berblogging kembali lah..byk xtvt kat msia nie...

mrs shaifull said...

klinda, sila2 :)