Friday, June 15, 2012

his tonsil was officially removed on 13th of jan 2012 @ prince court medical centre by Dr Yeo Sek Wee :) part 1

17th of dec 2011 - first appt jumpa dr yeo sek wee @ prince court medical centre. sblm tu aku dah p damansara specialist, tp dr tu siap tanya keja apa, layan x layan ja pun, oklah, x nk duit aku, x pa lah, selamatttt :) dahlah pakar ent utk dewasa ja pun, bukan pakar ent utk kanak2. oklah, hang layan aku mcm tu kan, aku pun malaslah. aku cari tempat lain.


credit utk mr google, puas aku google, pakar ent tp utk kanak2 saja, aku kelebet sana sini sana sini, last2 terjumpa dr yeo sek wee, paediatric ent surgery, aku baca profile dia, dan2 tu hati ni teruja, dan2 tu berbunga2 harapan nk tgk rifqy cepat2 sembuh, x kena high fever tiap2 bulan, snoring every night sampai ganggu tdoq aku (oihhh tdoq aku pun penting gak, kalau nk sihat kena dpt tdoq berkualiti kan, dr cakap camtu kann?), dgn flunya blh katakan selang seminggu, pastu kahak berkumpul, ish mcm2 lg lah, tu blm masuk bab kos rawatan tiap2 bln lg, rasanya dah dpt beli helikopter jejai sebuah dah kot (yg mainan punyalah) :) wargahkahakahk



dah kata dr kt damansara specialist tu sombong sgt, tgk bulu kan, oklah, aku tau la bulu aku x berapa byk, x payah nk tgk bulu ok dr :) so bye3. ish melalut dah ni. ok2, 17 dec, seminggu b4 balik kch, berpergian lah kami 3 beranak ke prince court tu. dgn harapan nk dptkan pandangan, apa yg patut kami buat, patut kah proceed dgn operation ataupun ada solution lain. appt 10.30 kot, x ingat la plak.


masuk ja dlm bilik dr tu, aku ngn en sepol rasa mcm dah 15 thn kenai ngn dr tu, mcm sama2 study kt us dulu (uwekkk muntah dlm baldi), layanan first class a, x dan tanya pun aku ngn en sepol keja apa, naik kereta apa, dok umah teres ka apartmen, senyum toksah cakap lah, manis gila, dlm hati aku apa lg, ish dr ni dah menampakkan ciri2 nk rabakkan poket kami ni.

x sampai 10 minit dia check rifqy, mmg tonsil dia besaq sgt, pastu explain kt kami dia buat operation tu tiap2 hari selama lbh kurang 2 years kt PCMC, mmg utk kids sahaja, kt situ aku ngn en sepol mmg dah confident gila, x dak langsung feel yg mcm depan dr kt damansara specialist yg cakap seolah2 nk buat bypass, punya serius gila, dahlah x minat sgt nk explain. dr yeo ni cerita pasai tonsil yg dia dah operate sebelum ni mcm cara2 aku tarik kepala sotong bila balik dr pasar tani, mudah gila. hgpa x rasa confident???


x sampai 15 minit, dia ambik table calendar, dia bukak yg january 2012 punya, soh aku ngn en sepol pilih date, aku macam ha?????? siap tgk muka en sepol muka dr en sepol muka dr, muka rifqy x dan tgk sbb dia mangsa keadaan, ke kami 2 org yg mangsa keadaan ni??? x kisahlah, mulanya dia nk buat dlm dec 2011 tu jugak, gila kot, kami dah nk balik kch, oklah en sepol kata, buat masa birthday dia lah.

13 january 2012 (friday). dr kata ok, so proceed, dia tulis2 admission letter, call ot ada kosong x bilik masa tu, bilik pun free, ok, i'll see u on 12th of jan 2012. kena admitted mlm sebelum operation tu. blk kch pun aku x tentu raba sgt (dlm x tentu raba tu dan la jugak hg jln sana sini kan???) bdn di kch, kepala di office, hati kt PCMC. takut, gabra, risau, mcm2lah, ya lah, anak kot, ada org suka2 hati antaq anak nk disembelih? nabi Ibrahim tu lainlah, tu wahyu Allah kan???


11 january 2012, mak ayah adik dah sampai, nk temankan kami, ya lah, aku bukannya ada sapa2 pun kt sini, adik beradik ayah kt seremban, adik beradik aku semua kt peghelih, mak ayah pun kt peghelih kan.

12 january 2012, balik dr office, makan pun ala2 walaupun mak masak sedap, aku x tentu rasa dah, fikiran mmg runsing gila, walaupun dr tu berkali2 dok bgtau kami, benda tu biasa ja. lepas maghrib, dlm kul 8, dah bertolak slow2 ke PCMC. sbb admission kul 10, so nk settlekan semua, dkt 1/2 an hour jugaklah.



sementara tunggu aku settlekan utk admission




happy ja masa ni, x sampai 2 jam pastu dah nangeh :)











poksu :)









kul 10 mmg dah sampai kt bilik, tkt 6, benda pertama aku buat, selak curtain, tgk view apa kt situ.




yessss KLCC! :)













dlm kul 12, mak ayah adik balik tdoq kt umah, sbb esok operation tu patutnya kul 8 am, kira awai gila, aku siap pesan kt ayah, jgn lambat tau. elokkk depa sampai kt depan lif kot, rifqy dah nangeh, tp dia bukannya jenis nangeh mcm kena dera, sakit pun dia nangeh ala2 ja pun, aku tanya pasai pa nangeh, nk balik, x nk tdo sini, padahai dah dkt 3 minggu kot aku dok zikir kt dia, nnt kita operate tonsil tu, pasni dah blh minum air sejuk, ice cream, ha besttt. mcm2lah aku pujuk, sampai terlena mcm tu ja lah pun, tau2 dah pg. dahlah dia kena posa, nasib baik x mintak susu.


ala eqy kira ok la tu, nk operation, mommy ngn abah cari tempat yg terbaik utk eqy.

cuba kalau aku yg kena operate, mesti en sepol antaq aku p hosp sg buloh ja pun, ishhh nk kena dia ni, nnt sat. ari tu aku cakap gak kt dia, kalau aku sakit teruk jenis2 nazak tu, aku nk PCMC gaklah, tenang ja rasa, tau dak dia jawab apa, ye lah, elok awak sihat dr nazak tu, abg lak rebah, o kalau dgn anak boleh, dgn aku berkira, tapi ingattttt!!!!

kul 6 aku dh bgn, mandi, subuh, rifqy lak kul 6.30 aku dah mandikan, siap tukaq pakai operation gown lg. mmg waktu ni aku rasa sapa2 yg dok sebelah aku mesti blh dengaq bunyi jantung aku. mmg gila takut. kul 7.45 camtu mak ayah adik dah sampai, kul 7.50 tolak ke ot.



sblm p ot, ambik gambaq satu keluarga (ayat kami 3 org, mcmlah byk sgt keluarga kan, 3 org ja pun)

tp seriously, mmg puas hati sangat sangat sangat kt sini! n most recommended surgeon utk Paediatric ENT (Dr Yeo Sek Wee) nk details lg, p kt  PCMC




10 comments:

AkuPunyaCerita said...

dah selamat..lega dah ct kan. la ni buleh mkn eskrem kot kan.
wei..apa2pun....windu windu winduuuu...huhuuu

@Z said...

weii dia operate cemana? tebuk leher ke? sian rifqy...kecik2 dah kena tebuk leher...huhu

Has said...

lps operate mmg rifqy totaly sembuh ke? ery tu pun tonsil dia jenis besar. mmg kena make sure dia minum air masak 1L sehari. kalu x mudah demam.

mrs shaifull said...

along, dah blh mkn ice cream, tp aku x galakkan sgt, ice cream, chocs & sweets, mmg aku x berkenan, aku makan x pa :) rindu kan, lamanya x jumpa :(

az, x tebuk la, dia sengkang mulut, pastu laser kt dlm, tp aku tgk rifqy tu mcm azab la jugak sehari dua lepas operate tu, tp tiap kali bfast, lunch n dinner, semua depa served ice cream, nk bg cepat baik.

has, lepas operation, mmg alhamdulillah, kalau x tiap bulan mmg akan demam, kadang2 sampai nk capai 40, mmg merisaukan, pastu batuk n flu tu x payah cakaplah, senangggg sgt nk kena, mula2 takut gila nk buat keputusan, tp bila jumpa dr yeo tu, mmg confident habis, tu sbb mmg ct recommend la kalau ada anak kawan2 yg ada masalah tonsil ni p kt dia, mmg puas hati has :)

mrs shaifull said...

has, lupa lak nk ckp, sblm ni, mmg rifqy x penah langsung minum air sejuk/ais, mmg dia akan minum air masak, dr lahir lagi lah, x penah ct bg air sejuk, la ni ja baru nk start minum, tu pun sket2 :) walaupun x minum air sejuk, mmg akan demam gak, kira mcm rutin bulanan la dulu, la ni alhamdulillah...

nanadanny said...

alhmdulillah rifqy dh sihat skrg..cuma bila hg citer tangkap gambar tu, aku rasa mcm syahdu je, tp nak terbaik untuk anak, kena kuatkan semangat la kan...

pasni citer lagi sampei rifqy check out spital k:)

mrs shaifull said...

Hehehe Julia mmg, nk suh sambung ja

Has said...

ok dah paham. tp rifqy x de asthma kan? ery ada allergic asthma. sblm ni sebulan sekali mmg kena neb. Has pernah bwk dia ke ampang putri, hkl n last sekali kat pusrawi. neb kt pusrawi ngam dgn dia. skrg dah jrg kena. tp has bagi je dia minum ais sesekali.kecian :p

mrs shaifull said...

hehehe ct mmg x bg langsung dulu2 rifqy minum ais has, dia pun fobia nk minum ais :) oklah tu, kalau dah tau tempat yg serasi ngn ery, oklah, kalau anak x sihat, kita yg x senang duduk kan?

Nurul Syuhada M.Noor said...

Askum.. Anak sy pon akn melakukan operation tonsilectomy ni kt pcmc pd 7/2 nt.. Umur ank sy baru 3 tahun.. Doktor Yew tu gak la yg akn operate ank sy nt.. Blh sy tau x bpe anggaran kos utk pembedahan ini dan bpe lamakan tempoh recovery?