Tuesday, April 7, 2009

kalau nak semua orang suka kita, kita kena...

* SENTIASA MERENDAH DIRI GILA2, dlm apa keadaan sekalipun, dlm apa situasi sekalipun, kalau boleh kan, kita menipu lg elok aku rasa, contohnya camni, kalau org tanya guna product apa untuk muka, sbb muka u x de jerawat, kalau boleh sebelum jawab tu, p survey dulu kat mana2 pharmacies kan, carik product yg harganya paling murah, baru lah bgtau orang yg tanya tadi, nama product tu.

* kalau boleh, walaupun hang guna SKII, biotherm ke, clinique ke apa ke, jgn jawab benda tu, jawab benda lain, asalkan orang yg bertanya tadi rasa puas hati, dan dlm hati dia kata, oh sebenarnya muka dia tu x dak masalah, kira semula jadilah, bukannya sbb product apa2.

* sbbnya aku bg tips camni, sbb aku nak bg gambaran perangai "manusia" kat ofis aku ni sebenarnya, masa mula2 dia ok, baik sgt ngan aku, bila dia tanya aku guna product apa utk muka yg aku rasa x lah seelok mana pun, aku jawablah sejujurnya product yg aku guna, tp bermula dr saat tu, bila jawapan jujur yg aku jawab bg setiap soalan dia, aku rasa dia mcm benci kat aku.

* aku x tau pasai pa dia bertindak mcm tu, aku x paham, sampai dia heret sekali budak2 lain x kawan ngan aku, sampaikan x ajak aku lunch sama2, x mcm mula2 dulu lah, tp aku peduli apa, sbbnya kalau x lunch sama pun, aku mentekedarah mcm2 gak, kalau lunch ngan depa, belum tentu aku dpt makan pun, sbbnya depa suka diet, diet utk bdn depa ataupun purse depa tgh "diet" ka, tu bukan masalah aku. tp setau aku, poket depa bolos kot, sbbnya tiap kali aku beli cleo, cosmopolitan, pa&ma, nur, in-trend, "kak, pinjam magazine akak", aik hang x reti nak beli sendiri ka.

* pastu yg paling menyakitkan hati, bila aku pakai, lets say baju baru kan, mesti geng dia tanya, baju baru ke baju lama, soalannnn, sarcasticnya, aku rasa sepanjang hidup aku ni kan, x penah lg aku nak komen baju org, mekap org, hbag org atau apa saja, sbbnya aku x ambik berat semua benda2 tu, kadang2 aku x pandang pun penampilan orang lain, sebaliknya yg first aku pandang, cara org tu pandang aku, kalau ikhlas pandangan dia, ikhlaslah yg dia dpt dr aku.

* kadang2 bila aku geram, aku jawablah dengan senyum, baju lama, diberi nafas baru, kalau dia tanya lg sekali kan, mmg aku jawab je lah, x kanlah kalau ada antar kat tailor baju baru, nak kena canang satu office kot, barulah tersipu2, bencilah. aku x cerita benda ni kat mr shaifull, malas, nnt dia pokpekpokpek kat aku, aku yg sengsara, dahlah kalau dia yg pokpekpokpek, fuhhh rasa nak bukak telinga letak tepi oooo.

* rupanya dlm hidup ni kan, ada org x senang bila kita senang hati, depa lebih suka tgk kita berduka, tgk kita dlm kesusahan, tgk kita miskin papa kedana, bila kita ada something yg berharga sket, mulalah nak downkan kita, apalah salah aku kat hangpa ha? nvm, hidup mesti terus. bersyukurlah dgn apa yg kita ada hari ni, sbb tu semua hanya pinjaman, bila2 masa allah boleh tarik balik semua tu, sedaqlah diri dan ruang.



nukilan seorang yg tengah marah,

mommy yg comel (lantaklah, ni blog aku kan)

31 comments:

@Z said...

aku tak kisah langsung org tu nak beli barang mahal ke murah ke..yg penting dia TAK MINTAK DUIT AKU! Muahahaa...

abaikan je org camtu..dengki kot!

CT NORAMIZA said...

tu lah az, rasa sedih plak, tp apa nak buat kan, aku selalu kena camni, dr ofis lama sampailah ke ofis baru ni pun, sedih tau, nak dengki x patut sgt, lainlah aku ada harta sekoyan.

mas said...

aik... kat opis baru pn kne gak...

AkuPunyaCerita said...

perangai camni ni kan...mana2 pun ada ja. buat deekk ja lah, depa tak dak, kita hidup seropa tu jugak.

Zura Hasan said...

salam...
hai..org perlis gak ker?dulu budak smkap ker? mcm familiar jer....

Nurhayati said...

kalau ikutkan sangat orang.. buat ape pun tak kena.. lantak la. as long as u happy.. n u know what u doing.. just fine =)

mulut org tak leh tutup.. orang dengki kat dunia ni pun ramai.. ;)

ape pun just be urself.. cheers (^_^)

mommyrifqy said...

mas - tahlah, kena mandi bunga kot

along - best nya ayat hang

zura hasan - hai, aikk mana tau ni?

nurhayati - betul tu, x larat nak layan semua org la kan

bukhairiah said...

huh..org mcm tue mmg xyah layan..bikin sakit kapla je...duit kita..kite punyer sukee le kan

Anonymous said...

huhh??? emmmmmmmmmmmm

klynda

(rasa nak marah jugak sbb dah byk kali komen, tak masuk2..last sekali pakai anon je lah)

ct noramiza said...

lor siannya, bolehlah klinda, dia kena dua kali tekan, ok lah tu nnt, cuba lg sekali, kalau x jadi gak, pang diri sendiri

nanadanny said...

ish, sama la aku kt cni, depa lagi suka klu kite susah, kite x tau apa2, herankan??? coz aku x pernah jumpa org2 mcm tu kt ipoh dulu, rasa sedih sgt mcm kite x ujud kt cni hanya semata2 bos hangkut kite kt cni, yg penting kite n family happy, bila pk pasai org, kite yg pening kepala....

mommyrifqy said...

nanadanny - la samakah kita? ish lg elok rasanya kita duduk 1 office kan julia, boleh kita bfast, lunch sama2 kan

juedaniel said...

senang jer, kita tak perlu merendah diri...tak perlu tinggi diri. jadi diri sendiri sajalah. buat apa kita susah2kan diri semata2 nak ambil hati orang kan. kalo org tak puas hati jugak, ckp jer... take it or leave it. h

hidup adalah untuk bergumbira dan dinikmati, bukannya untuk memikirkan apa yg orang kata, apa yg orang susah hati pasal kita. as long apa yg kita buat tak menyusahkan orang lain.

nanadanny said...

aku kan ct, klu boleh nak sume member O10B keje satu ofis...bolehkah??? mesti bestkan, mesti havoc giler...

aku suka la ayat hg jade...nak hapai la ayat tu...hehe

ct noramiza said...

juedaniel - ok, aku pegang kata2 hang tu, betoikan, x payah pikiaq apa org nak kata, aku rasa aku suka aku buatlah.

nanadanny - kalau dah semua tu 1 office, aku takut jadi cam dulu baliklah, tiap2 hari meeting :) wargahakkahaah gila

miera said...

heheh betoi tu ct, balik2 miting! dan yg for sure akan berdiam diri time miting ialah klinda dan kmiera, ahaks!! PEACE!

inabu said...

tu diaaa...marah sungguh nooo...

Anonymous said...

yesssssssss, u r right miera...kita insan yg baik hatikan..dan yg garang sropa singa masa miting adalah pn sherry..larikkkkkkkkkkkkkkk

Yang rasa nak marah,
Klynda

Anonymous said...

*blink2* *wink2* hehehe..aku menjelma kembalik di blog ct mimi....! titi...aku rindu hangggggggg...aku suka nanadanny kata soh keja satu opis..tp pikiaq2 blk nnti kena meeting ari2 no....mmmm tp aku rasa kita sudah matang dr dulu kot ekekekeke...!

titi...apa yg jd kt hg tu aku penah kena dah masa kt ssm...taram punya taram punya taram...ada satu ari jumaat lunch yg panjang...xtahan dah...brambu dlm bilik sendiri(sebbaik ada bilik sendiri kan)lps pada tu..jgn kata tgk rupa, tepi hg pun aku tak mau jln...rupanya depa2 ni dengki kt aku sbg PA dan mereka sebagai kerani sambilan...!ada jugak manusia otak mcm lembu! aku pun xhabaq kt ery takut satgi dia p face to face teruih ngan budak tu..xpasai2 pangggggg melekat kt pp depa2!

ok titi...kuatkan semangat hg..btoi kata2 xiana tu...lagi satu..hg tak kwn depa pun gaji hg jalan...tak kurang sedet pun!

sekian dr bilik brita...kuangkuangkuang...!

owh btw anak hg sgt2 comei!

~effa zulkifly~

yanz said...

kihkihkih... ala bukan setakat miting, bila malam je, mkn nasik lemak, kopok lekor, pastu tido tgh2 dorm ramai2...try buat kt ofis lak camtu...

ala, kalau kita pikir psl org,tak idup la kita, buat letih je..aku kt sini pon mcm2 laa, tp buat tak tau je, yg penting kita happy..

ct noramiza said...

kmira - cewahhh set2 baiklah kmira ngan klinda tu, acececehhhh

dekna - x lah marah sgt, cuma mencurah rasa di blog sendiri

klinda - eleh suka puji diri sendiri, panggggg

effa - rindunya kat hang effa, lama dah kita x sembang kan, lambat lagi ka hang nak balik malaysia, bila nak makan kat "riverside" lg ngan klinda, shaz mcm dulu tu, best kan, lama dah aku x leh tgk muka hampa anak beranak, ofis aku dah block lah "mukabuku" (bak kata kmira) tu. effa, mmg sedih kan kalau org buat kita cam tu, sbb kita x tau apa sebab depa boleh jadi meroyan camtu, aku x pahammmmmmm

yarn - ceh, ingat lg kan saat2 makan nasik lemak sorang 2 bungkuih, mcm bela hantu raya ja masa tu makan, x ingat duniawi langsung.

happy tetap happy yarn

Anonymous said...

ni apa yg pot pet pot pet kat dlm ni....selama ni telinga tu dok tgh btg hidung ke??? kan ke sejak azali lg telinga tu dah mmg dok kat tepi....so tak yah susuh lg nak ltk tepi tlinga tu.....

mommyrifqy said...

anon - sebokkkkkkkk

Anonymous said...

yanz...betoi3x! jgn ingat hat xbest ja, hat best2 lg byk kan...mkn sik lemak sorang 2 bungkuih(tp bkn aku laa), tidoq ramei2 kt tgh2 dorm pasai takut antu(bkn aku jugak, ct pun bukan aku tau)pastu basuh kain sama2..yg paling syok tetiap pg sure ct org terakhir mandi(kada solat subuh pun hari2 hahahaha)jgn mare titi...

titi paseipa opis hg block 'mukabuku'? semua org dok galak chat dlm tu ka? wei insyaAllah aku blk raya thn ni...huhuhu sedeynya setelah 3 thn braya kt tmpt kapiaq ni...nnti hgpa semua buat open2 ok, nnti aku p..!

~effa zulkifly~

ct noramiza said...

effa - kurang asam punya effa, biasalah, aku kan ratu bangkit lewat :) kihkihkih, betoi3x, aku pun tidoq kat katil sendiri, malaih betoi nak angkat2 tilam p kat bawah kan effa, esok pagi nak kemaih lg

tahlah, ofis aku x suka kot org dok ngadap mukabuku, dia suruh ngadap mukabos ja kot hari2 hehehehee

Anonymous said...

assalamualaikum,sis..

first time baca your blog,terpanggil utk coret sedikit kisah berkaitan hasad dengki.i dulu macam u,jawab org tanya dgn jujur..end up org kata i berlagak,menunjuk..yang paling i terkilan/kecewa,bila org yang mengata tu i anggap macam kakak sendiri..pedih toksah cakap,sampai hari ni(dah 1 tahun berlalu)masih terasa..

my worst mistake,i have been honest from day 1 i befriend her,something that i regret until now,though...

sabar lah,ct..i believe what goes up,will come down..memang sikap segelintir bangsa melayu kita sangat suka buat macam ni tak kira siapa org tu pada dia..org2 macam ni tak boleh tengok org lain senang/lebih dari mereka,terus cari jalan nak condemn..

pesan i,biar lah mereka ni nak berhasad dengki,jgn kita balas..semakin mereka dengki kan u,semakin murah rezeki u..i percaya,org yang berbuat baik sesama manusia akan dibalas dgn kebaikan,and so vice versa..

regards,

NA

CT NORAMIZA said...

NA - thanks, btw, sapa u ni? betul kan, kalau kita jawab secara jujur, people will chop u as menunjuk, berlagak, mcm baguss.

tp x pe, dah 4 hari berlalu, i dah ok, kalau x ari tu, mmg upset gila

Anonymous said...

i tak rasa kita saling kenal mengenali..i came across your blog secara tak sengaja(actually nak cari article about liyana jasmay)terjumpa your blog..saw your family pictures,what an adorable son you have..:)i hope you don't mind i baca blog you..

though,i rasa rupa you very familiar..you pernah join any forum before?if yes then i think i might have seen your photo(s) from a forum site kut..if not maybe rupa you ada iras2 org yang i biasa jumpa..

tapi,you berani juga posted luahan hati you kat sini..tak risau ke mereka tu baca?i sejak terkena dgn 'kakak' ni i dah tak boleh nak join apa2 site secara open(macam facebook ok sebab org nak baca details kena dpt approval),nak buat blog pun i bimbang nanti manusia berjiwa hasad dengki ni akan korek cerita tentang kita and putar belit pula..believe me,org kalau hati tak bersih they will try sampai habis utk rosakkan org yang mereka tak suka,even berani masuk campur hal rumahtangga org lain..

sebaiknya kalau dah nampak ada sikap macam ni kat ofis you,baik you jauhkan diri sebelum terkena..nanti tak pasal2 you pula terkena..org macam gini kawan pun depa makan!

oh!yeah..post lagi your recipes..i love to read about recipes(kadang2 tiru,hehehe)..i tak berapa pandai masak,so internet antara perantaraan i utk dapatkan recipes..

regards,

NA

CT NORAMIZA said...

NA - ok. oh nak resepi ker, ish malunya, ada org mintak resepi kat i, aduh la. nnt bila roh rajin dtg, i update pasal resepi ok. pasal member ofis tu, i x kisah, sbb they dont even know about my blog.

CT NORAMIZA said...

NA - kalau u sudi, bacalah blog ni, i x kisah. so, happy reading ok

Wanniey said...

wowo... ni geng yg mana ni??? org trmasuk sekali x???????? rasa cm terkena kat "Kak, Pinjam magazine akak"