Thursday, May 21, 2009

berjimat cermat

mulai dr saat dan tika ini, aku nak berjimat. benda pertama yg aku boleh jimat, aku nak control hawa nafsu aku utk beli benda yg sama, tp lebih murah. paham x? kalau x paham, mai sini aku seligi patblas kali, mesti paham lepaih ni.

contohnya camni, maskara. ari tu aku ada buat n3 pasal maskara yg pada aku mmg mahal, dgn harga dia seratus lebih, lama aku pk (sorang2 diri time nak tidoq), what for aku habihkan duit sebanyak tu, sedangkan aku blh dpt brg yg sama tp dgn harga yg jauh lebih rendah. aku ada solution dekat situ, so sebagai pengguna, aku perlu gunakan hak aku. dan aku perlu tau hak aku.

dan aku x nak bandingkan diri aku dgn org lain yg byk duit, org byk duit, x kisah beli apa2 yg mahal, they deserved it, tp utk aku yg berpendapatan sederhana ni, aku kena gunakan sebaik2nya setiap sen yg aku dpt. yap, aku kena pk utk yuran sekolah anak aku next year. buatnya registration dah 1k lebih (dr apa yg aku dengar dan baca, fees kat "sekolah" tu mmg tinggi), dgn monthly fees lg, mau puasa aku sepanjang tahun.

so, bila memikirkan benda2 camtu, aku rasa aku perlu ambik 1 tindakan drastik. aku kena buat pilihan, dan mendahulukan rifqy, lgpun rifqy satu2nya anak kami, forever n ever (ya, ini adalah kenyataan yg aku kena terima), apa salahnya aku laburkan sket wang utk masa depan dia kan. dan aku tau, org yg paling setuju dgn benda ni, haruslah mr shaifull, kalau aku suruh vote, mesti dia orang pertama akan vote 4 his wife yg come ni :) kihkihkih... alah biaqlah aku nak perasan, bukannya rugi pun, x suka jgn baca.

tp 1 ja aku mintak, facial set aku tetap x leh tukaq, aku kena setia dgn yg "itu" gak, sbbnya dah sesuai gila, kalau aku tukaq, nnt aku gak yg susah.

ok x "keinsafan" aku ni??? lgpun membazir kan amalan syaitonnn??? hehehehe dan2 tu




pic fr here

12 comments:

Anonymous said...

blk ni kt tanam pokok buah byk2 so blh jimat...nak makan je g petik depan umah n blkg umah...amacam ada setuju...so paham2 jelah...kata kunci adalah POKOK BUAH

Willie said...

Azam yg bagus

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

ct kena jimat2 gak skrg nieh ..pakai mascara maybeline pun ok apa ..puas hatie ..harga murah jugak ;-)

CT NORAMIZA said...

anon - pokok buah? apakah? x naklah, beli je kt depan tu, on the way nak masuk BCH, kan ada gerai buah, x yah susah payah :)

willie - :)

diana - mmg kena jimat, utk masa depan, tq

honeylanz said...

setuju.. has pun nk berjimat cermat. buat2 x nampak dgn segala sales bole?? n membeli sekiranye betul2 memerlukan aja ;)
the prob is..selalu aja ada reason utk membeli itu ini..

CT NORAMIZA said...

honeylanz - tu lah pasal, kadang2 x de reason pun nk beli, tp "diadakan" reason tu kan :) hiksss pompuan

Mama Shaqeer Wife Khairul said...

salam ct...nanti amik award kat blogged ira yea....

Zura Hasan said...

betui..betui..kena jimat sket dlm ekonomi skrg nih..semuga menjadi "keinsafan" akak tue..kihkihkih...

CT NORAMIZA said...

mama shaqeer - ok, tq

zura - hikksss mcm x caya ngan kak ct ja :)

AiNeRzA said...

Mari kita menabung...skit-skit lama-lama jadi banyak!!!!!

RahhanSafar said...

yea..jimat itu perlu (baru je nak promote pasal valiram sale kat the gardens hotel,hehe)

buat macam i,duit sendiri kedekut,duit husband jgn kedekut..hehehe

tapi,bab makeup ni sekadar keperluan je,banyak alternative nak cari yang murah (now baru i terbuka mata tengok barang2 makeup ni mahal rupanya,setelah ku berjimat)

CT NORAMIZA said...

ainerza - yup, rasa dah insaf ni, walaupun x lah sampai berbukitkan, at least ada simpanan di hari tua :) ahakkssss...

NA - sila jgn promote itu valiram sale, bukan level i nak shopping kat situ :). betul tu, duit husband kita x blh kedekut, matila kalau "dia" baca.

pasal makeup, rasanya byk alternatif kan, lps ni nak insaf betul2, sbb i ada misi.