Thursday, May 21, 2009

kemalangan, mmg malang




kepada semua pemandu, always be careful ok, sometimes, jalan mcm hiway tu pun bahaya tau, mmglah jalannya lurus je, tp segala kemungkinan perlu difikirkan. dan selalu "bersedia" ok, mmg dlm pemanduan, skill itu penting, bukan hanya tekan pedal minyak, jalannnnnnnn.

apa yg penting, skill tu perlu ada, sbbnya, aku sendiri pun dah byk kali teruji dgn benda2 camtu, aku bukannya nak kata aku ni ada skill dlm memandu, cuma sapa yg penah naik keta ngan aku, taulah mcm mana cara aku memandu. cara aku bawak keta, sama ngan aku bawak motor masa zaman bujang dulu, ya aku penah jadi minah rempit di kl ni, setakat cilok2 kiri kanan tu, dah biasa, tp tu duluuuuuuuu, sekarang bila dah ada anak, aku insaf.

tp kejadian malam xmas, thn 2007 mmg betul2 buat aku insaf gila, masa tu aku drive, mr shaifull pegang anak kat sebelah. anak buah aku 2 org kat belakang. belakang lg, ayah aku follow, mak, adik n yaman ada dlm keta ayah. masa tu x laju sgt pun, sbb dah tgh malam, dlm 140. lgpun rifqy kecik lg masa tu, baru nak masuk 3 bulan.

yg aku ingat, masa aku sampai kat bukit merah, aku overtake satria ni, masa tu aku sempat jeling dlm keta tu, ada dlm 4 org rasanya, aku x sure adakah semua lelaki kat dlm tu, tp yg aku betul2 sure, depan mmg 2 2 org lelaki. lepas je dr situ, dlm 10 minit, aku tgk ayah dah masuk lane tgh, rupanya satria tadi dtg mencanak.

aik, tadi bukan main slow lg, sekarang dah laju plak, boleh layan ni, dlm hati aku, masa tu x insaf lg. bila dia overtake, aku kejaq dr belakang, aku up sketlah, dan yg menyakitkan hati aku, bila dah hang overtake aku tu, pasai pa nak kena baling puntung rokok ke arah keta aku, cilanat betoi. masa tu dah bengang dah. mr shaifull kata, jgn layan. (amaran tu)

tp entah pasai pa, aku drop ke 130. instinct kot. tp still follow dia lg, dan tiba2 aku tgk keta dia mcm ulaq kena palu, mula2 dia terhimpit ke divider, pastu dia balas balik ke kiri, sekali ke kiri, dia dlm 2 inci nak cium kepala treler, lg sekali dia balas ke kanan, masa tu aku dah tawakal, sekali engkau, keta dia berpusing betul2 depan mata kami, terus melintang betul2 depan kepala treler tu, dan terus dummmm ke dlm semak samun, maybe dia langgaq divider sebelah kiri, senyapppp.

aku x tau apa nasib penumpang dlm tu. dan aku terus diammmmmm, sediam2nya, sampailah kami stop kat tapah. aku mmg betul2 x dak mood masa tu, yaman bgtau mr shaifull, masa kejadian tu, ayah terus cakap, "kakak, brek kakak, brekkkk!!!" aku tau dia risau gila, mana tau kalau satria tu terpusing terus menuju ke keta kami, aku x tau nak cakap apa yg jadi.

tp allah selamatkan kami malam tu. mmg aku cuak gila, dan aku sentiasa boleh imagine lg kejadian mlm tu, mmg menakutkan aku. tp nasib baik gak, driver lori tu, dia mmg x elak ke kiri atau kanan, aku tau dia pun tawakal, andai kata terpaksa, mungkin dia akan sauk satria tu ja, dia x nak sauk yg sebelah kanan dia, sbb masa tu dia di lorong tengah, aku plak betul2 di tgh2 badan lori, dan hangpa boleh imagine kan, berapa jarak aku ngan satria tu, mmg x jauh.

dlm 2 saat aku rapat kat dia lg, maybe aku terlibat sama dlm kemalangan tu. tp tu duluuuuuuu. la aku dah x drive gila mcm tu, kalau x dulu, mmg mr shaifull dah lenguh rahang dia nak teguq cara aku drive. tahlah, tp kejadian malam tu betoi2 bg aku insaf. apa khabaq org yg dlm keta satria tu kan, kalau dia ataupun penumpang dlm keta tu ada baca blog aku ni, ataupun saudara mara dia, ataupun kawan dia, blhlah tinggal comment kat sini.

lg 1 sorry kami x benti utk tolong, sbbnya, anak aku terlalu kecik masa tu, bahaya utk kami benti dlm gelap tu, dan kami ada 2 org lagi penumpang kanak2, yg ada dlm keta aku gak. kalau apa2 terjadi mlm tu...nauzubillah...

kadang2 ada benda yg boleh menginsafkan kita.

10 comments:

AkuPunyaCerita said...

uuii...saspen ja baca cerita hg ni! aku mmg caya hg mmg drive gila2...laju plak tu. masa nak pi umah kak linda, aku, xiana, yan tunggu hg tepi jalan dekat Intan Bkt. Kiara tu, aku mmg tak perasan bila masa hg pintas kami, laju tuuu!! tgk la tu...140 buleh kata tak laju...heiii..sib baik dah insaf..ct..ct

erlyda said...

foiiyooo takutt tuu

CT NORAMIZA said...

along - ya lah, ya lah, aku insaflah ni (sambil pakai telekung)

CT NORAMIZA said...

erlyda - mmg takut, tu sampai boleh insaf, mmg real depan mata

Willie said...

Ish ish ish...nasib baik dah insaf, jgn drive laju dik. Jgn ikut perasaan...bahaya. Nyawa tuh cuma satu jer.

CT NORAMIZA said...

willie - ok, mmg betul2 ni, mmg insaf sgt2 lepas malam tu, x dpt imagine if sumthing happened to my family...

nanadanny said...

ish, aku pn klu bawak mcm baran je kalu ada keta lain yg buat mcm 'taik' kt aku, boleh aku p kejar die, pastu bila dah sebelah keta org tu aku bleh tengok plak die...

aku pn nak insaf gak la bila baca cite hg ni ct...

RahhanSafar said...

errmm..i lepas dapat lesen P i tak drive for nearly 2 years..lepas tu sikit2 baru pegang stereng kereta.dapat full licence baru berani ke sana ke sini.

on highway i ikut speed berapa.i've never gone more than 110.i tak fikir diri sendiri,but anak2 and husband dlm kereta tu.lagi i fikir,if anything jadi kat i,mana anak2 i nak bergantung,kan?

not worth nak berkejar2 dgn samseng kat jalanraya.i am glad you tak layan kekurang ajaran org2 dlm satria tu,kalau tidak GOD knows what will happen.i am sure diaorg tercabar sebab you PEREMPUAN,and potong pulak kereta diaorg.sebab tak nak kalah,accident..

this story is a lesson for me as well,a reminder so that i will always take precautions..tapi kalau dah ketentuan Allah nak buat macam mana,cuma seboleh2 elak 'merempit' di atas jalan raya..

regards,

NA

CT NORAMIZA said...

nanadanny - jom kita insaf sama2, jgn buat lg tau

NA - yup thats right, mmg itulah pointnya, sbb masa i overtake dia, dia pun pandang i, i pun pandang dia, tp i x rasa apa2 pun, tp dia maybe tercabar, tu yg terus kejar dr belakang.

tp peristiwa mlm tu mmg betul2 menginsafkan i, dah lama simpan cita ni, tp baru dpt kekuatan nak cita kat sini

inas said...

bismillah sblm melakukan sesuatu perkara...