Monday, May 4, 2009

sabar, apa petuanya?

sabar, ada x sapa2 yg ada petua utk sabar? rasanya bukit kesabaran saya makin hari makin terhakis dan terhapus lah ngan kerenah rifqy. ya allah, setiap hari ada ja benda2 yg dia buat semata2 nak uji kesabaran aku.

kadang2 bila dah rasa hilang sabar tu sat, pelepek kat tgn, pelepek kat kaki, kalau lg geram, aku cubit ja kat tgn dia, dan bila geram lg, aku jentik tepi lips dia. antara cara2 dan kaedah dia nak suruh aku hilang sabaq adalah :

a) apa2 ja barang yg dia pegang, kalau kita mintak, dan2 tu dia baling jauh2, kalau benda yg x mudah pecah, oklah, kalau benda yg mudah pecah, camna? huhuhuuuu..

b) buang barang kat dapuq/mainan dia kat longkang belakang umah, pastu kelam kabut nak suruh mommy/ayah ambikkan

c) org tgh tgk tv, dia ambik remote tv, puppp offkan tv

d) koyakkan magazine mommy, benda yg x penah berlaku dlm hidup aku, mags aku koyak, selama hari ni, elok ja terjaga semua mags tu mcm x penah dibaca :(

e) main ludah ludah, aku x tau pasai pa, think positive, step pembelajaran dia bak kata mr shaifull

f) suka kutip benda2 kat lantai, x kira mana2 lantai sekalipun, gerammmmm

g) bila kita nak tukar diapers, ya allah, siksanya, saja ja dia kangkangkan kaki luas2, tgk kita boleh pakaikan dia diapers tu x, pastu senyum simpul, adoi la

tp bila dia tdoq, pejamkan mata, dan2 tu rasa kesian sgt kat rifqy. kawan2, ada x petua nak tambah kesabaran saya lg? tolonggggg....



21 comments:

erlyda said...

istighfar banyak²...

CT NORAMIZA said...

erlyda - errr dah istighfar dah, tp dah nama pun iman nipis, tu yg jadi camtu kot

Anonymous said...

hehe..

actually rifqy punya kenakalan tu normal..dia baru nak kenal hidup,nak browse everything surrounding him..ni baru first stage..there are more coming soon,so be prepared!

i tak ada idea nak suruh you sabar ke apa,tapi kalau you rasa nak tahan diri dari pukul rifqy,everytime dia buat hal you buat2 tak nampak je.tak pun you dok diam2 je.rifqy ni cerdik,dia nak your attention and nak test his mom dgn perangai dia,that is why kelaku dia lagu tu,hehe..

senakal2 anak you,nakal lagi anak2 i(anak2 ok,bukan sorang).unimaginable punya nakal!mak i selalu bilang budak2 cerdik/pintar/bijak memang menguji kesabaran ibu bapa.

i sampai tahap depa nak berguling pun i tengok je,nak jerit ke apa ke i let them be,sampai depa puas and letih,baru berhenti.kalau i pujuk nanti depa lagi naik tocang.memang anak2 i selalu jadi perhatian org kalau gi jalan2 sebab behaviour diaorg tu,tapi i kena cool myself,kalau tidak memang boleh bertambah kes2 dera,hu hu hu..

kena creative sket la kot dgn budak2 cerdik macam rifqy ni.bab main air liur tu actually apart from his ability,i lupa dah term apa.kejap je,tak lama benda tu.cuma kena tegah takut nanti sampai tahap meludah org lain,tak best nanti org kata kita tak pandai ajar anak,kan?

memang mencabar sis jaga anak zaman millenium ni,dgn danger everywhere,dgn hyper and so on.but God knows how much kita ibu2 ni sayang anak2,kan?

regards,

NA

CT NORAMIZA said...

NA - yes, ayat yg last tu very touching, mmg betul, only god knows...

Anonymous said...

hahahaha...tahu dah kan mcm mana susahnya jadi mak..sabaq sabaq sabaq..

mcm ni puan ct,

kalo x nak eqy buat benda yang kita x suka, cuba kita pikiaq mcm mana nak elak dia dari buat semua tu,

1. Jangan letak benda yg kita sayang di tempat yg dia bleh capai...esp mags

2. amik remote tv, letak tmpt tinggi...

3. jangan bagi benda kaca, cawan kaca, pinggan kaca..nanti dia baling..

bab ludah2 tu jangan marah dia lah..dia tak tahu apa pun..

takde apalah....semuanya dlm proses pembelajaran hokehhhh...

mehhh nanti eqy bersilat ngan along yeee

klynda

pusat said...

anak nakal selalunya pandai... ekekeke

inabu said...

kak siti, relax la, semua budak2 camtuh...dulu masa dikna ngan kaklin jaga amin (adik bongsu) pun sama camtu, rasanya dia lg ganaz...tny k.lin pasai along, pastu cara abg pol jaga fatin, semua ganaz2, tp tu semua mmg karenah budak2...biaq depa aktif dr monyok, nti kita yg risau...rasanya klu eqy wat camtu, normal la tu, bila pikiaq2 balik, sure k.siti senyum sorang (hahaha, ckp cam org dah ada anak, tp mmg dh anak pun, anak menakan 9org, huhu)...takpa, nti dikna pindah rawang, dikna jaga eqy, hahah!!!

CT NORAMIZA said...

klinda - :) kihkihkih... dlm erti kata lain, salah tu mai kat ct gak lah, panggg klinda

dekna - aik, berpakat ka adik beradik mai komen ni, hehehehee... biasalah, kadang2 terbabas tahap kesabaran tu, tu yg jadi camtu :)

CT NORAMIZA said...

pusat - insya-allah, mudah2an...

mama apih said...

Hehe...biasalah,kadang2 nakai anak ni ujian kat ibu untuk dapat pahala kalau kita sabaq tapi time nak sabaq tu kadang2 susah...beruntung gak kita boleh tension2 dgn perangai anak2, ada orang tak da peluang langsung sbb dia tak da rezeki nak jadi mak...hehe(motivasi utk diri sendiri sebenaqnya)

Anonymous said...

wahhh mak ct...mengadu ye....bak bapak eqy lak mgadu domba....sbg ayah ni lah...i kena byk2 bsabar....eqy tu i blh settle sebelah mata je....habis2 geram pun i wresling je dgn budak kecik tu....tp yg betul2 mguji kesabaran i ni bukan budak kecik tu tp omak budak kecik tu lg byk kerenah....hari2 nak gaduh dgn budak kecik tu....sampai ke satu tahap rasa mcm nak ikat je dua2 org tu kat gate dpn rumah....tu kat rumah...dlm kereta lak...kita ni tgh drive ni...jam giler lak tu yg dia 2 org ni kecoh lak bgaduh di sebelah....mula2 tu buat tak tau jelah...tp tetiba terasa darah naik terus ke kepala....bab ni yg suspen ni....ada satu aroma menerjah masuk ke lubang hidung...jeng jeng jeng...i jeling kat 2 beranak tu...si kecik buat biasa je....tp si omak nya pulak...buat2 muka mcm penyu betelur...elok tadi 2 org bgaduh skrg dgn i pun join sekali...bukak semua tingkap...eqy hangguk tanda setuju....hai para pembaca budiman....agak2 lah sapa yg membuat onak dlm cerita ni....ni kisah benar bukan cobaan ni....kejadian belaku sewaktu dlm jam giler menuju ke ayer keroh melaka....

Nurhayati said...

itu la budak bila membesar.. byk menda dia nak tau n belajar.. antara kita sabar ngan tak je.. hmm pasal magazine pun kita sama la.. elok2 jaga sblom ni tapi kena koyak ngan sitonet huargghhhh...

juedaniel said...

bab ludah2 tu dia terjangkit kat budak jiran klinda dulu tu...apa nama ntah? yg kawan ngan ayiesh dulu tu kot? hahaahaha....tak pasal2 aku salahkan budak tu

CT NORAMIZA said...

anon - eleh dengki, biasalah, nature call

nurhayati - tu lah, kena byk sabaq kan

CT NORAMIZA said...

juedaniel - tu dia, jauhnya panggang dr api, hang salahkan dia, kesian budak tu, dah p sekolah kot la ni, apa tah nama dia, adoi la.

gayathri kot?

Anonymous said...

huhhhhhhhhh ada ka patut disalahkan gayathri yg dok kat sri hartamas tu..gilakkkk!!! pangggggggggg.

along mmg seorang budak yg sgt ganaz...dan telah diikuti oleh budak fatin..aiyoooo sgt kena sabar hokehhhh..

en anon, silalah ikat depa 2 org kat gate umah sblah ye..kami tak marah

klynda

Ma'am_Chelsea said...

Hye CT....

Nak tau x?

Saye senyum sowg2 bile bace keletah baby rifQy kat atas tu...

Terhibur je hatiku ini.. :)

Sabo ek CT... Semua bende2 tu adalah manis utk diingati... Sok2, bile rifQy dah besar, dah x dpt lagi nak rase pngalaman gitu kan?

Hihihi :)

CT NORAMIZA said...

klinda - tah, ct pun x paham pasai pa budak tri tu nak disalahkan oleh xiana, jom pang xiana

ma'am chelsea - ha ada pun, apa khabar? betullah tu, dahlah anak pun nan seorang kan, nnt bila dia dah besaq, x tau lg dgn sapa saya nak gaduh :) heheheheee...

nnt dah ada anak, baru paham tau

Anonymous said...

wakakkakahhh, omak mano laa tu, buat muka penyu bertelur, apa pon, sabar laa ye en anon, penyu tu pandai plak diam masa nk 'bertelur'..hahhaha
apa pon, keletah ank ni mmg mcm2, tp bila ingat2 balik, mesti kita senyum sorang2..pastu bila tgk gambar2 masa dia kecik, kita pon tak sangka, cepatnya anak aku besar...btol tak?

atie said...

anak sulung memang jadi garang tau,kalau boleh nak yang terbaik je kan.Tak tahu lagi pasal kerenah budak2. Elok jangan ringan masa tengah marah sangat. Perlu bagi kat pinggang kebawah sahaja.

AiNeRzA said...

teringat zaman kecik dulu...biasanya mak akan tunjuk syarat (tunjuk jari telunjuk) tanda x boleh buat...kalo x faham jugak...tunjuk jentik acah2...hihihihihi...try jugak...jadi seronok pulak menyakat...sayang anak tangan-tanganka...tapi jgn smpi jadi kes dera sudah la...hiihhhihi