Monday, June 15, 2009

aku suka ngan artikel ni

aku suka sgt bila baca artikel ni, utk pengajaran dan jugak sebagai panduan utk semua kaum sejenis ngan aku, x kisahlah apa pun kedudukan hang, tp kita tetap sama, ttp seorang wanita, aku cilok dr sini. baca ok.

Salam semua,
Bro mendapat banyak reaksi berhubung tulisan minggu lepas mengenai gelagat bos wanita yang perasan, ada yang marah-marah dan ada pula yang menyokong.

Kepada yang marah-marah, bro tak peduli apa mereka hendak kata, itu hak mereka dan sebagai ‘balasan’ minggu ini bro nak paparkan lagi satu cerita mengenai perangai sesetengah kaum wanita yang jadi pegawai di satu-satu jabatan, tak kisahlah di syarikat swasta mahupun kerajaan.

Mereka ini bukanlah bertaraf ‘bos’ tetapi kalau dah nama perempuan, dapat sikit kuasa mulalah nak tunjuk berlagak seolah-olah orang lain semua tak betul.

Kisah ini bro dapat daripada seorang sahabat yang dah muak dengan perangai sesetengah pegawai wanita kat pejabat dia, bagi kawan bro ini, hari yang paling dia susah hati bila hendak masuk meeting dengan puak-puak berkenaan.

‘‘Paling aku rimas, mereka aje nak cakap dan kalau boleh mereka hendak paksa semua orang dalam mesyuarat itu ikut apa mereka kata.

‘‘Kalau ada pegawai lelaki membantah, alamatnya makin tinggilah suara pegawai-pegawai wanita ni,’’ kata sahabat bro itu.


Satu lagi katanya, sesetengah pegawai wanita ini suka sangat kepada benda remeh temeh, kononnya nak tunjuklah kata mereka itu teliti.

‘‘Tetapi hakikatnya yang aku tau, rumah mereka pun berselerak macam empangan pecah, datang pejabat pandai pula nak cakap soal teliti tak teliti, kemas tak kemas,’’ katanya.

Bro sokong seratus peratus kata-kata sahabat bro itu, bukan fasal dia lelaki tetapi memang bro dah dengar banyak cerita fasal kerenah pegawai wanita.

Bro akui mereka ini komited tetapi kadang kala kehidupan sebenar mereka tidaklah mencerminkan sikap mereka di pejabat, cuma di pejabat mereka ada kuasa maka nak tunjuk lagaklah.

Bro hendak ingatkan pegawai-pegawai wanita yang bersikap berlagak ini supaya belajar-belajarlah menginsafi diri, tak payahlah rasa hebat sangat. Belajarlah terima hakikat kehidupan bahawa kita semua ada kelemahan apatah lagi perempuan.

Belajarlah untuk tahu bertolak ansur dan menerima pandangan orang lain, jangan ikut perasaan dan merasa tercabar apabila ada pegawai bawahan kita terutamanya lelaki beri pandangan.

Bro sebenarnya tak hairan dengan pegawai-pegawai wanita yang berlagak ini, kalau hendak dikira dari segi keras, rasanya lelaki boleh keras bila-bila masa, oleh itu faham-faham ajelah. jumpa lagi minggu depan.



ambik pengajaran ok. :) hehehehe...most important thing, baca yg aku dah bold tu, buat malu kaum je.

sendri mau ingat la...

6 comments:

ymn said...

1 reason aku quit dr tpt keja di bukit bintang last year sbb x thn dgr her membebel n menyalak ...

huhuhu..

CT NORAMIZA said...

ymn - sabaq ok, errr bos u tu org ke dog? hehehehe jgn marah arrr...

honeylanz said...

hehehe.. sbb tu penat mcm mn pun balik keje mesti kemas rmh...ampun takut ada tetamu mengejut...sib baik boss sini lelaki.. ;)

CT NORAMIZA said...

has - betul betul betul, kadang2 tetamu x dijangka ni yg menakutkan, :) hehehehe

jue mj said...

tak semua lady bos mcm tu... tp kalau ada pun mesti spesies yg 'andalusia'.

CT NORAMIZA said...

jue mj - opsss ada gak yg mcm bold tu, x andalusia pun, ada yg dah berkeluarga, realiti tu :)