Thursday, June 18, 2009

pulanglah perantau perantau di kota, pulanglah ke desa berhari raya...

ayah serta bonda amat mengharapkan kepulangan mu di hari bahgia... ditujukan khas lagu ni utk klinda dan abg zaiful :) kihkihkih...

actually ni bukanlah cerita raya, tp 1 n3 yg maha panjang, bg aku lah, peristiwa yg dah pun menjadi sejarah, cerita ari ahad ari tu. last monday, i received a call from klinda. dia bgtau aku, ari ahad (14 jun 2009) dia nak dtg tgk umah. utk pengetahuan kawan2 pembaca blog yg budiman, ececehhh dan2 tu budiman, kalau hangpa x baca blog aku, x budiman, padan muka, aku ngan klinda ni beli umah sebelah menyebelah, tp skrg ni dia posting kat geneva, makanya aku lah yg dulu masuk umah.

oklah, bila dia dah set date ngan aku, dan2 tu jugak aku cergas bgtau kengkawans yg lain, suruh depa block date depa gak utk ari ahad tu. dah 1 thn 7 bln x jumpa klinda, semua org pun excitedlah memblock kan date masing2 utk ari ahad tu. so aku n mr shaifull decide nak buat lunch je lah, sian plak kawan2 yg jauh kan, kalau mai setakat minum2 ja, mcm x patut plak.

setelah bertungkus lumus (lumus la sgt), aku n mr shaifull berjaya gaklah menyiapkan menu2 yg x disnap gambaq oleh aku, mesti hangpa tensionkan? :) wargahakahaka antara menu tu, asam pedas ikan tenggiri, ikan kembung bakar, ayam bakar mayonis, sambal belacan, ulam timun, sayur campur dan jugak agar2 lumut. alah, matila lupa snap gambaq agar2 lumut. errr ampunkan kami penunggu gua, ampunkan kami penunggu gua...

sorrylah, mmg aku x dan sgt2 nak snap gambaq, ya lah, just imagine, bila jadi tuan umah, mana dan aku nak ambik gambaq, bergambaq bagai, mesti lah kalut kan, dahlah pg tu, lbh kurang kul 11 kot, aku tgh goreng sayur, dikna, adik klinda mai antaq kunci, kelam kabut aku suruh mr shaifull yg keluaq ambik kunci, sbb keadaan pakaian aku waktu tu x mengizinkan. aku takut satgi kawan dikna istighfar panjang plak :) wargahkahakhakha

elok ja dikna dah abih borak ngan mr shaifull kat luaq, dah ambik kunci segala, sekali paksu aku plak call, nak mai umah, bygkan kekalutan tu, dia baru lepas antaq anak dia (my cousin) kat lcct balik semporna, tp dia singgah sat ja pun, x sampai half an hour, pastu terus bertolak balik perlis, saja nak tgk umah sbb depa x penah sampai umah aku lg.




yarn tgh layan budak2 main. errr ataupun dia teringin nak main sama2? yg tu aku kurang pasti.

kawan2 pun dah sampai umah, sattt ja lepas paksu aku sampai, along, xiana, yarn, julia pun sampai. tunggu lg 3 family ja lah. pastu dlm kul 1.30 ksherry n kmira plak sampai. sementara tunggu klinda sampai, aku jamu kawan2 yg dah sampai tu dgn air oren dan jugak mcm2 jenis kek yg yarn bawak, xiana bawak, along bawak, ada buah apple, ada buah mangga kuning, mmg kenyang lah jugak sementara tunggu klinda tu.

julia plak bwk sambal udang, pehhhh sedap siott. mmg siotlah sapa yg x makan sambal udang julia tu. :) kan xiana? rugi wa cakap lu. sambil makan sambil borak, at last klinda sampai dlm kul 3 kot x salah aku, tp masa tu aku dah bg suami2 mithali tu mkn, sbbnya dah dekat kul 3 x mkn2 lg kan, x bagus plak camtu, sekali depa baru ja mkn, klinda pun sampai, apa lg, abg zaiful terussss join kat situlah. berselera betoi dia makan, maklumlah kat sana asyik dok makan pizza ja :) hehehehhe...




anak yarn pun dah besaq, baru lg aku rasa p kenduri yarn kat melaka thn 2005 dulu, dah besar panjang anak teruna dia.



masa ni menjamu selera sambil tunggu klinda sampai. wak & mat sibuk melayan anak masing2.



along tgh bergurau senda ngan wak masa ni, dan sila perhatikan di belakang tu, xiana tgh menari canggung.

masa ni klinda dah sampai, dan keadaan masih lg terkawal, elok ja lepas makan nasi, semua dah ada tenaga, semua yg ada dlm umah bercakap, aku x tau sapa yg dengaq, masa tu aku rasa mcm dah sampai pasar borong selayang, punyalah ghairah masing2 bercakap. x pa, asalkan semua bahagia kan? aku x charge pun hangpa cakap kuat2 / byk2. cakap lebih bayar kurang, chewah macam celcom plak.



kawan2 aku dan anak2 yg comel, AJ dan jugak princess fatin.

bila dah siap mkn, aku siapkan teh plak, pastu hidang kuih samprit kat tempat lelaki, haaaa bila dah siapkan teh lepas makan nasi, mesti mr shaifull x panggil aku dah lepas tu, ha bolehlah bergumbira tepuk tgn sama2 kita menari sambil langkah kanan kiri goyang badan goyang kaki hurey hurey hip hip hurey oppsss terlebih sudah.

masa aku tgh buat teh, ada santa claus mai bawak plastik, longgokkan hadiah dr geneva, actually bukan saja geneva, ada jugak dr paris, barcelona dan mcm2 lglah, aku pun x berapa reti sgt, maklumlah x penah p kan? :) wargahkahkaha



tgh berbagi harta, satu untuk kau, satu untuk aku, punyalah kecoh gila waktu tu.



senyum dpt harta masing2.



aku "tembak" abg zaiful, dia plak "tembak" aku.



bakal world player :) hehehehe...

to be continued... byk gila gangguan kat sini, aku x blh nak concentrate blogging, makcik kena jadi organizer utk jamuan lglah, mentang2lah aku mkn byk, kali ni nak buat kat luaq plak, pening pala weiiiii...

10 comments:

AkuPunyaCerita said...

akhirnyaaaa...keluaq jugak cerita pasai ni, berzaman dah tunggu. satgi aku boh gambaq agar2 lumut hg naa.
tak sabaq pulak aku menunggu next session...nanti aku bisik2 tiup2 kat telinga wak naa...fhuh fhuh..

Nurhayati said...

meriah betul tengok pic semua ni.. seronok rasanye ;)

juedaniel said...

betoilaa ckp hang. aku pon konpius sapa yg ckp sapa yg dengaq. masing2 kuarkan suara falsetto jer. pitching mmg dah sampai laut merah dah. agaknya sbb tu la aku sakit tekak sampai ke hari ni

CT NORAMIZA said...

along - ha, satgi aku p cilok gambaq tu na, aku nak tepek kat sini gak. :)

err along, tiup kuat2 sket, puh kanan puh kiri :) wargahkahka

yati - mmg best gila, camnilah bila dpt jumpa kawan lama, meriah tp sederhana :)

juedaniel - tu lah pasai, mmg riuh gila, mcm kat pasar payang pun ada, gila betoilah

nanadanny said...

maner x riuhnya, satu port mak budak, satu port bapak budak lak, yg budak2 lagi la bertaburan sana cni...:) tp aku la x senang duduk, haziq panjat tangga pn mat tengok je, org laki mmg suka perati je kan, org pompuan mencegah sblm jadi..

haaa nnt sambung lagi tau, citer dari tuan umah plak...hehehe

yanz said...

hhehhe.biasa laa mak2 orang ni...time makan, smbil tu dok jeling2 anak, anak panjat tangga, lompat2...yg bapak2 syok je depa dh kenyang, x tgk anak dah...hahahaha...

apa pon, seronok nyaa wehhh, lenkali kita jumpa lagiiii...

tq semuaaa...

CT NORAMIZA said...

nanadanny - x pa, apa2 pun tima kasih gak utk depa, sbb layan gak bini2 ni nak bersosial kan?

yarn - bestkan, bila nak buat lg ni, aku tgh tunggu berita gembira ni, kalau ada berita gembira, dan2 tu aku call julia, sbb dia dah janji nak buat makan2, boleh ke buat org camtu ha?

kali yg ke 37 yarn say tq, panggg yarn laju2

Mrs Azuhaizat said...

waa..seronoknya hampa semua still keep in touch..terharu rasa..dulu masa kat manjung geng bilik aku sorang ja budak ss yg lain semua budak DIA, masih berhubung tp x la erat mcm hampa semua..tumpang gembira :)

nanadanny said...

haa kan, betui tu ct, dapatnya husband yg jenis x bagi jumpa2 mcm ni, x dpt la aku jengah umah hg..hehe

adoiii la ayat ct ni, aku x bleh la baca, rasa nak renyeh je, lawak la hg ni....

CT NORAMIZA said...

mrs azuhaizat - hehehe mmg best bila dpt jumpa camtu, teringat kenangan gaduh, meeting, gaduh, meeting dulu2 :) wargahkahakhak gila

nanadanny - ha tau pun, dah dpt gading bertuah tanduk tidak berguna lg, err ada kena mengena dak peribahasa tu? errr