Thursday, July 30, 2009

H1N1

penularan wabak ni makin membimbangkan dari sehari ke sehari. so just be xtra careful ye tuan2 dan puan2.

kenali simptom2 yg ada, dan ambiklah langkah drastik kalau mengalami salah satu simptom iaitu batuk, selsema, sakit tekak, sakit kepala, batuk, demam, sakit badan. mmg simptom dia nampak cam demam biasa, tp ia boleh menyebabkan pneumonia yg serius.

jgn ambik ringan kalau ada salah satu simptom kat atas, jgn lengah2 lg, terus ke hospital yg berdekatan, sbbnya dah 4 kematian setakat hari ni. kalau boleh kita elakkanlah dari jadi salah sorang yg termasuk dlm statistik tu, mmg ajal maut di tangan tuhan, tp ambil lah langkah berjaga2.

pesanan khidmat masyarat dari tuan punya blog :)

12 comments:

Nurhayati said...

tue la bahaya sangat dah skarang ni..nak plak yang kes baru ni, muda lagi umur 20tahun.. nauzubillah mintak2 kita dijauhi dengan penyakit ni..

CT NORAMIZA said...

yati - takutkan, sian dia, baru baca paper tadi, kena be more awarelah kan, kalau rasa demam je cepat2lah dptkan treatment.

ymn said...

should be time2 gini iklan pasal tu kat merata tmpt ..

honeylanz said...

risau betul la kan. kena lebih berjaga-jaga..

CT NORAMIZA said...

ymn - poster dah byk sekarang kan, cuma kita kena ada kesedaranlah, kalau rasa demam je, terus pegi check, jgn tunggu2

has - mmg risau sgt, takut terkena tp x sedar, bahaya kan...

nanadanny said...

aku tgh riso skrg ni...minggu lepas anak3 aku pakat dmm skrg dh ok, tp la ni bapak diorang plak dmm, dh la MTD hari tu tutup coz kes nih, td en mat tepon kata kena p hkl lak untuk check..nauzubillah..

CT NORAMIZA said...

nanadanny - la, mintak2lah demam biasa ja kan, insya-allah x dak apa tu julia. jgn risau sgt ok.

Juliana said...

eeee.... ni yg aku rasa nak kawen dgn doktor nih... err motip?

CT NORAMIZA said...

juliana - ha kawen jgn x kawen, amboi ingat senang2 camtu ja, rasa nak kawen kawenlah, :)

@Z said...

risau nak hantar lala kat nurseri..nenek dia kat kuantan dah sanggup jaga janji tak hantar ke nurseri..huhu

CT NORAMIZA said...

az - buat masa ni eloklah jgn antaq nursery dulu az, sbb kat sekolah tu pun senang2 ja merebak, yg plkn dok berkurung kat kem pun boleh kena, baik jaga2 ja lah

pusat said...

harini dah lapan kematian...

pusat pakai topeng gaban bila keluar je rumah.... buat per nak malu.. lebih malu kalau waris cakap kita mati sebab selsema babi... huhuh..

cegah lebih baik dari masuk ICU...