Wednesday, August 12, 2009

borak ngan rifqy

kalau ayah nak keluaq p kedai

eqy : bye

bila ayah blm balik

eqy : yek (sambil geleng pala) maksudnya ayah x balik lg

eqy : yek (sambil bgn p kat sliding) maksudnya ayah dia dah balik

tunjuk something kat mommy

eqy : loghi (ikut loghat ayah) :) hehehhehe..

eqy : ben (van) lawak

eqy : tar (star) mommy terus nyanyi twinkle2 little star, rifqy suka sgt, mesti dia kelip2kan jari2 dia yg tecik tu

eqy : ket (sakit) sambil tunjuk tempat yg sakit

eqy : bek bek bek (sambil tunjuk benda, mintak tlg mommy/ayah ambikkan)

eqy : ghee (berus gigi), tiap kali nak mandi mesti dia nak ghee (sambil jari buat2 berus kat gigi)

eqy : pek pek pek (spek)

eqy : wan (pengasuh dia), na (anak pengasuh), ta (putra, cucu pengasuh)

eqy : perssh (diapers)

eqy : lok lok lok (bantal peluk)

eqy : buat bunyi ngan mulut muah muah muah (nak susulah maksudnya tu)



eqy : nom nom (nak minum milo kenek2 dia kat dlm fridge)

eqy : am (mamam)

eqy : tok (mak aku), chaq (ayah aku), shu (paksu aka adik aku)

eqy : kesh kesh (tulis & lukis, sama ja bunyinya)

eqy : ok ok ok (baca secara terus) maksudnya dia poo poo, sambil tunjuk kat bontot

me : hari ni eqy x hug mommy pun (terus dia mai peluk aku sambil tepuk2 belakang) how sweet la boy

rifqy dah boleh disuruh/dimintak tolong, tu yg best, kalau dia nak mintak mommy basuhkan ok dia tu, mommy lak mintak tolong dia ambikkan diapers ngan bedak n towel utk mommy, fair n square :) heheheh

tv & astro dah lama pandai bukak & tutup sendiri, x penah pun mommy/ayah ajaq.

kalau naik keta ngan mommy, dah pandai duduk diam2 kat sebelah, mommy pasangkan seat belt, tp kalau dgn ayah, mesti dia x behave, x tau pasai pa, herannn.

eee rindulah, nak balik....

10 comments:

yanz said...

hehhehe...eqy yg pemalu, bila kita tanya, dia senyum ja, susah nk dgr sora dia...dgn mommy dia je, dia mau ckp..heehehe

kalau ank aku sebut pampers tu, peypeh...nmpk cicak, sebut cikak, nmpk lipas sebut kipas...ish ish....aku salah ajar kah? hahahahha....

CT NORAMIZA said...

yarn - tgklah anak sapa, aku kan PEMALU orgnya :) wargahkahakahka oh kalau jamil yg ini saya kenal betul, jamil bin abu bukan, mmg pemalu orangnya kihkihkih...

hang buat ajaran sesat ka yarn? x pa, nnt dah sekilah (klinda salah type sekolah masa kelas pn mimah dulu2), dia pandailah bezakan :)

nanadanny said...

dah mula nak bercakap rifqy tu..hehe

haziq lak klu aku marah sambil die berpeluk tubuh 'eeeiii, mama mayah ajik...' sambil buat muka masam sambil tunduk....hahahah

aku lagi nak tergelak ada laaa...sonokkan tengok keletah budak2 ticik niii...

zailamohamad said...

alahai..nyomelnyer anak akak..dah pandai cakap ya..samelah ngan Haziq tu..cakap pon pelat lagi tapi suke layan dia..huhuhuhuhu..best kan ade anak;-)

honeylanz said...

ery pun dah pandai skit2.. tp x tahan dgr dia sebut lampu jd bampu... hehehhe..

CT NORAMIZA said...

nanadanny - uish anak hang dah pandai bina ayat2 cinta dah julia, eqy baru sebut satu persatu, bila la agaknya dia nak pot pet pot pet cam aku ha???

zaila - hehehhe...pelat tp syok ja dengaq depa sebut kan?

has - bampu pun bampu lah, asalkan mommy/mama/ibu dia paham kan? :)

Nurhayati said...

alalal comelnya ayat2 rifqy tu.. byk dah dia leh cakap ye. gud boy!!

CT NORAMIZA said...

yati - cakap ngan his own accent lah, dia x peduli betui ka x betoi dia punya grammar tu :) heheheh

s@yangh@sni said...

syoknyer layan anak pandai cakap nie..
syahir tau panggil ayah jer..
sebelum nie ader jugak sebut ibu...
tapi sejak ayah dia gi keje nie..
dia panggil iyah pula...
mungkin tak nak lupakan ayah agaknyer..
huhuhuuhuuu..sian tak ibu nie????

CT NORAMIZA said...

sayanghasni - heheheh...mmg syok, tp kadang2 letih gak. budak mmg camtu, ayah dipanggilnya dulu, lama2 baru dpt panggil mommy, samalah kita ;)