Thursday, September 17, 2009

positive thinking

saja je aku nak melekakan diri dr tgk jam (tlglah pusing cepat sket jam oi, aku nak chow ni), sambil2 tu aku nak bg pandangan peribadi aku sket pasal 1 artikel kat ruangan forum utusan malaysia hari ni.

encik tu membebel, apa perlunya statistik ops sikap dihebohkan, kan lebih baik dibuat statistik utk org yg selamat sampai ke destinasi?

mmm bg aku plak, aku rasa tujuan PDRM menyediakan statistik kemalangan/kematian utk ops sikap tu baik, sbbnya secara x langsung, mcm aku yg nak balik kampung ku indah nun jauh di sana ayah serta bondaku jauh di utara sana, aku akan jadi lebih berhati2, sbbnya x nak family aku termasuk dlm statistik tu.

aku rasa org lain pun berfikiran sama, dan x dak sesiapa yg kalut pun dgn statistik tu. sbb bg encik yg menulis kat ruangan forum tu, statistik tu hanyalah rekaan pihak PDRM, sbb x ikut jumlah kenderaan yg mungkin bertambah dr thn ke thn, uish, x kanlah org kat pdrm tu buat keja sambil lewa syok2 sendiri camtu ja encik, mestilah depa ada sumber rujukan utk keluarkan statistik tu, kalau x sure dah kena bang ngan org atasan.

lgpun, x masuk akal org kat pdrm tu sengaja nak buat statistik maut tu sbb nak takutkan kita, rasanya kalau diaorang x payah buat carta tu, x payah buat ops sikap, x payah susah payah kawal lalulintas, diaorang lg syok kot, at least dpt gak cuti raya, dpt balik kg, sambut hari raya dgn keluarga depa gak.

tp tu lah, sbb tuntutan tugas memerlukan depa bertugas di hari raya tatkala encik dan keluarga tu sedang bersuka ria sarung baju baru, bermaaf2an dgn sanak saudara, tp pasukan PDRM lak, cuti DIBEKUKAN. beku sbb apa??? sbb nak jaga traffic, nak pantau pengguna2 jln raya, JBPM pun sama, terpaksa bertugas sbb takut jadi kemalangan di kawasan2 yg selalu meragut nyawa.

aku x rasa diaorang tu semua bergembira terpaksa bekerja di hari raya, bukan setakat kena standby kat rumah, tp terpaksa sarung uniform, pegi keja seperti biasa, x kanlah kita x ingat benda tu sket wahai encik? tahlah, bg aku, apa yg kerajaan buat tu, adalah utk kebaikan kita, kalau depa dah x ambik peduli, susah gak kita nak hidup aman damai, cam cita tamil yg selalu kita tgk (kalau hangpa tgklah), menteri depa lebih pentingkan diri sendiri drpd rakyat, dpt camtu baru kita semua nak bukak mata kot... heheheheh....

lain padang lain belalang, lain orang lain pandangannya, karam singh hey waley waley hey waley waley hey huhuuu..

19 comments:

miela77 said...

Salam lebaran..meh pick up kat raya kat blog..n join my new contest...

CT NORAMIZA said...

miela - selamat hari raya kmiela, aik ada contest lg? :)

inabu said...

ala k.ct, sesetengah org tu mg x puas hati apa2 je la yg dalam paper tu...yg pasal H1N1 tu pun sama, ada org opis dikna siap ckp malaysia ni mcm best sgt dok umum jumlah org mati tiap2 hari disebabkan H1N1, dia siap kata tiap2 hari mmg kompem akan ada org mati, siap ckp negara lain diam je xbgtau jumlah kematian...depa tak tau yg WHO mmg dah mintak setiap negara umumkan, dr situ la depa wat statistik itu ini...xpaham betui la, semuanya nak bangkang kan, bg duit rm500 pun bangkang, ckp sikit, beli baju sorang anak pun xcukup, hang nk cukup pi la blajaq tinggi2, gaji besaq la nti...tak bersyukur betui dengan nikmat tuhan...

**awat dikna dok beletiaq kat sini plak nih, hihihi**

CT NORAMIZA said...

dikna - amboi, buat n3 sendiri nampak? heheheh...

betoi2, sokong gak, H1N1 tu mmg WHO mintak, payah, ayah kak ct selalu kata org mcm tu, bodoh x boleh diajar, cerdik x boleh diikut. sedang org dok bgtau jumlah kematian tiap2 hari pun, depa x pakai mask, ni kan plak kalau gomen buat x tau satgi, baru berakai semua.

amboi, dah tau baju sorang anak x cukup RM500, himpunlah duit sendiri, buat business, baru kaya, kalau takat makan gaji, camtulah, tu pun nasib baik org bg, kalau x bg x merasalah RM500 tu :) hehehhe...

Anonymous said...

paling tensen mula kawen dulu abg zaiful kena standby..adoooooiii..sib baik kawan dia mau tukaq..hehehe

klynda

CT NORAMIZA said...

klinda - klinda gataiiiiiii :)

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

Selamat Hari Raya CT & Family ... Mohon maaf semua salah silap jika ada yer .. selamat bercuti & hati2 di jalanraya ;-)

CT NORAMIZA said...

diana - selamat hari raya utk diana n family gak! :) samala kita, safe journey!

yasmine said...

weh...ingat aku lagik..hehehe..selamat hari raya..balik perlis dak..

CT NORAMIZA said...

yasmine - jap nak kena p check profile balik. selamat hari raya, balikkkkk mesti balikkkk... :)

chipsmore said...

selamat ari raya maap zahir batin ;)

M Lyna said...

Orang ramai mmg suka komplen. Tang orang,smua buruk. Biasala kan. Kuman seberang laut nampak, gajah dpn mata tak nampak.

Cube rasa sendiri tgk..

Kalu rasa lg pandai dr menteri awat tak jadi menteri ja? Hehe.

erlyda said...

Kak oii..cuti lagi ker?? senyaap jer blog..mood raya lg la tuu

yong said...

ct ni aku la....
Noor Azlina Musa....
Igt lg tak.....
org kpg hang.... satu sek ren & men
aku dh lama cari no contact hang tak jumpa....
search facebook pn xdak....
huhuhu...
berbaloi gk tgk blog tipah....
aku try tgk2 ada gmbq hang....
camna aku nak contact hang ni...
ni no opis aku 88862585
email aku yongazlina@gmail.com
apa2 email kt aku yer

CT NORAMIZA said...

erlyda - hehehehe...bukan mood raya la dik, org p kursus lah, kat aloq staq, 1 week, thats y x de new n3 :) tgklah ari ni kalau roh rajin merasuk, adalah akak update

CT NORAMIZA said...

nor azlina - hehehehe..mana boleh lupa, kawan baik, selalu jadi saingan kat kelas, makan sama, minum sama, kawen pun hari yg sama, :) heheheh...nnt kita beremail ok :)

karim said...

Good one on positivethinking and it helps a lot.

Thanks,
Karim - Positive thinking

karim said...

Good one on positivethinking and it helps a lot.

Thanks,
Karim - Positive thinking

karim said...

Good one on positivethinking and it helps a lot.

Thanks,
Karim - Positive thinking