Thursday, October 29, 2009

buat baik dibalas buruk, baik aku buat x baik, dah tentu2 buruk gak (jgn tiru)

betoi, aku rasa drpd aku buat baik ngan org2 tertentu (sila jgn rasa hati, sbb n3 ni bukanlah utk kawan2, kawan2 blog, kawan2 ofis, driver bas, ataupun mr shaifull, tp utk org2 tertentu), baik aku buat baik ngan anjing, ibarat lepaskan anjing tersepit, pastu dia gigit gak kita kan, ha aku rasa lg baik kita tolong anjing tu walauuuu pun lepas tu kita kena gigit ngan anjing tu.

aku betoi2 geram ni, oooo rupanya selama ni aku buat baik pun, dianggap biasa ja oleh org2 tertentu, so keputusan aku amatttlah tepat sekali dlm hidup ni. nasib baik aku keja di kl, nasib baik aku x setuju ngan cadangan mr shaifull nak pindah perlis, nasib baik aku dah ada umah sendiri walaupun umah yg sgtlah biasa, kalau kera nak tumpang kangkang 2 3 ekoq pun x lepas.

aku happy sgt di sini, walaupun aku bukanlah semewah mana pun, walaupun mungkin ada yg kata setakat pendapatan keja gomen ni takat cukup makan je, tp aku bersyukur sbb hati aku senang. aku senang walaupun aku hanya ada sorang anak & sorang suami (alhamdulillah aku x ikut ajaran rasul melayu tu, kalau x bermadulah mr shaifull) heheheh...lawak ja lah.

rupanya walaupun kita berkorban, habiskan duit ringgit yg sepatutnya dispend sampai hujung bulan sementara tunggu gaji baru, x terdetik sket pun rasa kesian kat org2 tertentu, aku pun bukannya nak hadap sgt pun duit org2 tertentu tp kalau boleh tlglah happykan hati aku.

setakat duit org2 tertentu aku x teringinlah, yg aku tau hidup aku senang lenang (cara aku), kalau aku rasa ada benda yg aku nak guna dan perlukan duit, x payah susah payah nak mintak tolong org2 tertentu, blm tentu org suka kita asyik meminjam saja (perlu diingat, nabi x suka org yg suka meminta2), aku blh pinjam kat bank rakyat, nama pun bank rakyat kan, so rakyat2 sekalian, silalah pinjam.

mcm selama ni pun aku rasa aku x penah nak pinjam duit org2 tertentu pun kalau susah. bukan mcm setengah org, nak buat umah, nak masuk umah, nak kenduri, nak buat tu buat ni, semua nak kena pinjam, sgtlah bukan aku. biaqlah aku susah senang ngan mr shaifull, nama nak menyusahkan org, mmg bukan aku. anak pun aku jaga sendiri, dlm pantang pun aku jaga sendiri, bukan mcm setengah org, dlm pantang lepas pantang, dokkkkkk la menyusah orang, kalau bayaq tu blhlah tahan lg.

kalau dah hidup selama2nya menyusahkan org, x taulah bila mati nnt mcm mana.

*** sila jgn ambil hati, tiada kena mengena dgn kawan2, kawan2 blog yg dikasihi sekalian ok :) lg 1 aku menulis bukan utk nak gain ads nuffnang byk2, tp sbg diari harian aku, so x payah susah payah nak pk masalah aku, kalau2 rasa menyusahkan otak, jgn baca ok!

21 comments:

zailamohamad said...

saya suka baca entry bila akak marah pasal akak akan merapu2 yang boleh membuatkan saya ketawa seorang diri kuat2..haahaaahaa..jangan marah ya;)

Nurhayati said...

bestla entry ni.. dalam marah2 tu ada selit lawak tau.. gelak je aku nih hihihi

betul la kan.. kekadang ada gak terpikir baik buat jahat je dah buat baik pun orang bukan pandang.. tapi disebabkan hati ni blom cukup itam lagi tak de la wat jahat lagi hehehe

yasmine said...

siti mimi...hehehe..aku ni peminat tulisan hang..ya lah kita tak leh luah kat semua org...kat blog aja sesuai kan...by the way nak bgtau..anak hang baya anak aku ka...

CT NORAMIZA said...

zaila - aikkk org tgh marah, dia plak blh gelak2 kuat2 plak tu, sat nak pk apa nak buat ngan budak zaila ni mmm...

CT NORAMIZA said...

yati - ni lg sorang, org tgh marah, dia kata org buat n3 lawak, errr apa nak buat ngan budak2 2 org ni tah

CT NORAMIZA said...

min - anak aku lari 3/10/07, anak hang lahir bila? sama kah???

yong said...

ct...teringat kita kena kejaq anjing kat nat tu...kita blk klinik kot..pastu anjing ligan n kita lari lintang pukang....hhehehe...
nk ty min tu kwn smkapkan????

yong said...

lupa nk komen....cantik template...dh jumpa ka folower2 u ni

honeylanz said...

cantik la new template ni. bitu laut...
besh apa keje gomen. secure n ada pencen! has isi spa8 x lepas² tau ;)

CT NORAMIZA said...

yong - ingatttt mana boleh aku lupa, pasai pa kita gatai nak p klinik bila x sakit dulu2 ha? sbb nak escape nak p nat kan? gila :)

yap, myn classmate kita masa form 1

CT NORAMIZA said...

yong - eh lupa nak komen lak, dah jumpa, aku punya seronok la td, sekali tekan widget utk follower tu teruih keluaq followers lama, senanggg hati

CT NORAMIZA said...

has - ya ka best? :) has, mr shaifull yg suggestkan warna ni, x tau la esok dia masuk office, baru tgk 'baju baru' ni

CT NORAMIZA said...

has - pasal spa tu, kena cuba dan terus cuba ok! :) gud luck

^inas^ said...

assalamualaikum kak.

ntah mcm mane terdampar di blog ni hehhe.

Daripada Abu Hurairah r.a bahawa seorang lelaki telah berkata kepada nabi SAW yang maksudnya:” Berwasiatlah kepada ku.” Sabda Rasulullah SAW: “Jangan kamu marah.” Maka lelaki itu mengulangi kata-katanya berulang kali. Sabda Rasulullah SAW:” Jangan kamu marah..” (al-Bukhari)

Sayang perkara yg Allah suke, Marah perkara yg Allah benci.

:-)

gudnite kak.

:-)

yasmine said...

weh...sama la bday anak kita..hehehhe...macam dirancang weh...hang keja kat kl ka...lama tak jumpa hang...tetiba bleh accident suka kat blog hang ni...cantik templet baru..i like la...

CT NORAMIZA said...

inas - thanks utk sabda rasulullah saw tu :) x marah di dunia realiti, tu sbb marah kat blog, kalau x luah perasaan, takut kena heart attack, so guna medium blog sajalah utk melampiaskan marah tu

CT NORAMIZA said...

yasmine - haaa??? sama??? ish ish ish, nnt boleh celebrate sama2 :) min, bg aku email add

yasmine said...

min_fiza@yahoo.com.my...weh jgn lupa ajar aku tukar templet...nak blejar...tergedik2 dah ni...

CT NORAMIZA said...

yasmine - ok :)

Anonymous said...

sangat shantiklah umah baru hang ct, macam terasa berenang2 sambil mengapai kaki ct di laut kat pd selepas dilambung oleh banana bot...ehhehehehe ct aku dulu ada blog masa kat mosti tahun 2006 tapi aku dah lupa id aku camno tu? makcik tua..dah..tapi memanglahkan aku pun buta it tahap gila babi smpai adik aku boleh kata, yone, ko ni dah tua ke? ish..ish...sesekali perasan muda tapi tak muda it pun...

CT NORAMIZA said...

nurul - lor, loklaqnya, ada ka dah lupa. hehehe..kenangan betoi kan kat pd tu, nasib baik kita dah berpoya2 dulu..