Thursday, October 15, 2009

panduan menjawab soalan, bukan utk budak2 yg nak ambik exam je...

tp aku rasa lah kan, perlu utk semua, sbbnya, tgk situasi di bawah ni.

situasi 1

A : samdol x buat open house ke?

B : dia pun sama gak ngan kita.

A terpinga2, x paham jawapan yg diberikan oleh B, agak2lah beb kalau nak jawab soklan pun, jgnlah main hentam keromo je, bukan takat A, kalau mintak Lembaga Peperiksaan Malaysia tolong double check kan jawapan ni pun, still dpt zero lg, mmg x sampai hati nak bg markah langsung, sbb x menepati soalan lah. gila punya jauh tersasar.

jawapan yg sepatutnya, ye atau tidak, bukannya melencong ke sana dan ke sini. bila dah jawapan tu camtu, mesti si A ni akan tanya lg, sama mcm mana, sbb duit ke, sbb x reti masak ke, sbb malas ke, sbb x de org tolong jaga anak ke? yg mana 1, kan ke dah meleret2, kat situ akan menimbulkan kecurigaan kedua2 belah pihak, apa salahnya kau jawab je direct, x pun, dia x jemput x de lah tu. ha kan clean & clear bak pencuci muka, x de maksud yg tersurat dan tersirat langsung.

si penanya pun klimaks, si penjawab pun boleh klimaks gak. betul x kawan2? so next time, plslah pahamkan soalan, pastu sblm jawab tu kalau blh pk lah dulu guna otak ye, jgn main hentam je, mcm otak tanam kat lutut, x relevan langsung jawapan tu, pls lah. barulah terhasilnya komunikasi yg baik, kalau asyik sebelah pihak je yg nak bercommunicate dgn baik, yg 1 pihak lg nan ado, x akan tercapai gak good communication skills kat situ.

heee letih nak xplain lah...

22 comments:

rose said...

hehe...biasala ngan conversation camni..sbb kita pon kdg2 kene sound ngan hubby..dia tanye lain..kita jawab lain..almaklumler..lepas bersalin kulit ni..fikiran banyak terawang2..hehehe

honeylanz said...

kena standby dgn skema jawapan yg tepat! cth jawpan utk soklan " x buat open hse ke? " tak. penat nk bkemas" accepted x? hehhe

Willie said...

Hahaha...i selalu gak dapat member yg tak jawab soalan cam tuh. Hahaha

CT NORAMIZA said...

rose - hehehe...rose berangan apa tu? :)

CT NORAMIZA said...

has - ok, diterima, tp jgn jawab cam contoh situasi tu, rasa nak dangggg je mr shaifull ngan jawapan camtu opsss tercerita plak :)

CT NORAMIZA said...

willie - ok soalannya sekarang, kawan2 u tu asalnya dr kuching kah? mun dr kuching, siklah kamek heran gilak, genetik kaum namanya :) lariiiiiiiiii

inabu said...

dikna agak kan, si A adalah kak ct, si B adalah abg saiful?betui kan...huhuuh...

CT NORAMIZA said...

dikna - ish budak ni, lain yg org cerita, lain plak yg dia siasat :) hehehe...ya lah kot tu

Zura Hasan said...

hehehe...dh mcm kat lecture hall mass-comm jer nie...

bukan ape tu kak...nk menduga akal tu...dia nk tgk pastu kite jwb balik panjang ke pendek...heheheh...

Anonymous said...

pengakuan bela diri dari suami si ct.....org tanya kita jawap yg penting ada jawapan....jawapan pastikan ada lencongan biar si isteri reti bfikir bukan apa baik untuk kecerdasan otak dia jugak, kepada suami2 pastikan jawapan yg kita bg kat si bini2 ni ada berbau sindiran, kalau boleh sertakan sekali dengan bau kentut kaw2 punya hasilnya nanti pasti si bini akan kurangkan versi soalan2 peperiksaan dia....maka si suami boleh layan tv dgn aman dan damai sejahtera sambil bermalas2 dgn bantal peluk....peringatan khas ditujukan kepada willie...ingat kau pesanan tok jang...sekian terima kasih

AkuPunyaCerita said...

aku setuju gak ngan anon kata tu. tp bab buleh layan tv dgn aman damai tu, tak setuju lgsg!! Kalau dok ada housemate, roomate n bedmate tak yah la dok berangan nak layan tv dgn aman damai lg naa...tv yg tak dak perasaan pi layan sungguh2 ati, kami2 yg ada hati dan perasaan ni, mcm layan tak layan ja bila berckp...huhuuu..

*eh..terluah perasaan pulak...sowiii

yongazlina said...

kalu cam tu punya jawapan...dh sah2 dpt kosong...tak pun menangis si pemeriksa soalan...huhuhuhu

FdausAmad said...

gua naik bus tak nampak lu pun beb....
sebab gua tido kot.

chipsmore said...

apa yang klimaks tu?? wakakaka :D

zailamohamad said...

itulah kan..lenkali kalau orang tanya A jawablah A, jangan jawab ABC

CT NORAMIZA said...

zura - heheheh betoi gak no, dia nak test kita menjawab panjang ka pendek, tp ari tu terdiam terusssss la dik oi :)

CT NORAMIZA said...

anon - amboi bukan main panjang berjela lagi jawapan dia no, mentang2lah kita cuti bersilat ngan anak, ngan washing machine kat umah, oooo nak bermalas2 ngan bantal peluk, ok x pa, lepas ni layanlah bantal peluk tu sampai "puas" :) wargahkahakhakahak

CT NORAMIZA said...

along - amboi, buat n3 sendiri nampak kat sini. along, hang ni nak sebelahkan si jamil ka nak sebelahkan si tipah ni, baik pasang niat cepat! :)

CT NORAMIZA said...

ina - tu lah pasai, nasib baik aku x jadi cikgu, kalau x blh bunuh diri ngan jawapan camtu

CT NORAMIZA said...

FdausAmad - wa pun jenguk2 gak lu td, tp nampak makcik pakai tudung labuci2 tgh layan tdoq baekkk punya, lu lepak sebelah kiri driver kot, tu pasal x nampak wa, kalau lu nampak gen2 orange menggila kat lane kiri kanan pg td lepas overtake lu punya 'jet peribadi', tu la keta wa, roh apa tah merasuk laki wa pg tadi

CT NORAMIZA said...

chipsmore - klimaks dlm mendapat jawapanlah, apa lg :) hehehe...

CT NORAMIZA said...

zaila - kalau kita nak order ABC, kan ke jawapannya mmg ABC :) hehehehe sorry dik, gurau