Wednesday, October 7, 2009

raya di kangaq (sbb nnt ada version raya di kch plak, kalau mata masih terbukaklah heheheh...)

mak ngan ayah dah sibuk2 nak prepare utk raya haji, maklumlah, kalau ada rezeki lebih nak buat korban, mak aku plak dah raya utk puasa 6 semalam (mak aku kurang sihat sepanjang raya, sbb tu lewat buat puasa 6, dan tu gak salah satu sbb aku balik lewat sket ke kl), tp aku baru nak letak n3 pasal raya ni hari ni. kira oklah kot kan, dr aku x letak langsung, pastu aku peram ja gambar2 raya tu kat dlm camera, lg bernanah blog ni kan. gilaa

actually, lepas seminggu bercuti raya kat kangaq ari tu, masih ramai kawan2 & sanak saudara yg aku x sempat nak jenguk, aku mintak maaf sesangat, sampaikan reunion utk high school (bagi aku feeling ala2 salji sket) pun aku x p, padahal dah lama aku mendamba-ayat mabuk lemang nak jumpa kawan2 lama tu, yg mmg betul2 dah lama x jumpa, agak2 dah 13 thn, lepas spm terus terpisah. tu dan2 kira ngan jari tgn, berapa umur aku la ni, x payah susah payah kira, i'm 30 years old, tp hati 15 years old :) wargahakhakahka sila jeles

last day barulah merasa nak bukak puasa ngan family, kakak aku saja ambik kesempatan buat doa selamat sempena dia masuk rumah, tp x jemput org lain pun, adik beradik dan jugak bapak sedara belah mak. buat kat umah pusaka arwah tok aku, malas nak berangkut pinggan mangkuk bagai p umah baru, sbb dia x fully move ke umah baru lg, utk hall, bilik tdoq dah ok, cuma dapuq blm siap lg. tu sbb buat kat umah pusaka tu, mmg kakak aku dok kat umah tu pun, kami membesar sama2lah kat umah tu dulu. kira mcm mengimbas kenangan waktu arwah ada dulu2lah. :(



bukak puasa pastu maghrib berjemaah, pastu baca yaasin baru makan betul2, tu sbb makanan mcm ala kad ja :) hehhehehe...

lepas dah kemas2 kat situ, balik konon nak tidokan anak aku, sekali dgn aku2 hanyut, melepas nak makan laksa yg mak aku buat ngan kakak aku semua. esoknya semua berkumpul balik kat umah pusaka tu lepas semayang raya, makan2, sembang2, pastu gerak ke umah abg aku plak, lepak kat situ mcmkan mak aku x dak umah sendiri, sampai siap baring2, ada yg tertdoq, last2 aku kejut ajak balik, sbbnya nnt org ingat kami dah pindah umah, sbb umah tertutup ja pun.



kalau dah nama lepas puasa tu, masing2 x nak kalah, semua pakat dok sumbatttttlah apa yg ada depan mata, pastu pakat marathon p melawat cik tan, nasib baik cik tan umah mak aku dah ada 2, kalau x merasalah p melepas hajat kat pokok pisang.



aku ngan anak2 buah aku, yg jubah hitam tu mak aku. masa semua tgh sibuk dok serbu biskut raya, tgk ayah aku relax ja kat belakang tengah layan bihun goreng ngan cili potong ngan abg ipaq aku. :)



org lain tgh sibuk makan, ha yg sorang ni, makanlah telefon tu no, x payah sibuk nak makan, nnt org lain semua tgh sibuk layan org, dia plak kalut nak makan, ni anak kakak aku yg sulung, kat u***. aku dulu x penah sibuk ngan telefon camni pun, aku mesti sibuk makannnn ja, tu pun semua x nak ambik pengajaran, kalau x, barulah hangpa dpt perut berlipat mcm makcik ni.





cuba bandingkan anak perempuan ngan anak lelaki, cuba tgk anak aku, baru nak injak ke tengahari, dah belengas camtu, x sampai petang lg tu, mmg x sampai petang pun, elok ja balik umah, tangkap mandikan dia, tukaq baju, terus bummmm. legaaaa, sapa yg ada anak lelaki pahamlah kot apa yg aku cuba nak sampaikan di sini. mana x belengas, cuba tgk ni.

*

*

*

*

*

*

*


org lain rehat2, duduk2, dia plak sibuk panjat sana lari sini lompat sana, manalah aku x jadi sepupu tarzan. patut pun aku tgk sampin dah x serupa org dah, org lain elok ja paras lutut, dia plak pakai sampin dah sama paras ngan tanah.



pastu ngada2 ngan ayah aku plak, kalau dgn kami x merasalah camtu, mmg aku lepuk ja lah.



3rd day raya tu barulah nak beransur p umah pakngah aku, wife dia baru meninggal last 3 months, mmg nampak ketara dia x ceria, alah yg aku cerita kat blog ni dulu, yg sgtlah loving couple tu, anak dia plak nak ajak kami mkn kat situ, dahlah dia nak masak sorang2, x sampai hatilah plak, semua pakat turun padanglah buat tu sket buat ni sket, dkt2 kul 3 gaklah baru dpt mkn, kami sampai pun dah lambat, kiranya aku sampai terusss ja sinsing lengan baju, mmg aku x sampai hati tgk dia sorang kat dapuq, org lain sibuk ngan balang kuih, pang sorang2 baru berakai. pastu siap komen plak tu, biskut tu sedap biskut ni sedap, mailah suap kat mulut aku sebijik ka apa ka, barulah, ni x, masing2 dok sumbat perut masing2 ja.



kalau dulu masa arwah ngah pompuan ada lg, kami sampai ja, semua dah siap terhidang, terus basuh tgn, duduk makannnn ja, tp raya kali ni dah lain, masa nak balik, barulah keluaq ayaq mata sorang2. mmg sedih bila tiang seri umah dah x dak..



tah apa yg kami gelak pun x taulah, yg baju pink tu lah anak sulung ngah aku, dia plak tu satu2nya anak pompuan. tu kiranya bukan lakonan tau, sampai2 ja yg aku ingat, aku terus potong bawang sbb nak buat kobis goreng, balik kali ni mmg aku jadi chef ja sepanjang masa, sbbnya mak aku kurang sihat, merasalah makan masakan versi ikut suka aku :) wargahkahakhakah dahlah kongkang bab masak, nasib baik masak yg simple2 ja, buatnya dia bawak keluaq kambing sekoq, suruh buat rendang tok, ha tu baru.

nasib baik mr shaifull bersimpati ngan aku, dpt gak dia ambik gambaq aku kat sini, dahlah gambaq raya sekeluarga tarak, dpt ambik gambar sendiri sekeping pun dah syukur rahmat.



aku sibuk kat dapuq yg ni plak sibuk panas, last2 ayah aku bawak dia minum susu lam keta, konon2 nak bg rasa a/cond kot2 dia nak tdoq, hmmpphhh sampai ke sudah, bullat ja bijik mata dia. mlm tu kami bbq plak kat umah kakak aku, korban ayam belaan dia sekoq, yg lg sekoq beli kat pasar ja pun, dah x kuasa nak berlari tgh2 mlm nak tangkat yg lain2 tu, dpt sekoq pun dah besar rahmat. mr shaifull tangkap ayam dr kul 11 mlm sampai ke pukul 4 pg, tangkap ayam setengah jam, yg lg berjam2 tu sembang ngan jarn. gasaklah sekali sekala jumpa kan.



happy camni nak tdoq? sorrylah.. :)

19 comments:

bukhairiah said...

huhuhuhu...anak lelaki lain cikit noti dia...tp tu la y wat rindu klo jauh2...
same la kita...jd kazen tarzan...bukan kt umah jer, kdg tlepas kt umah org...malu malu

CT NORAMIZA said...

mrs bubu - tu lah pasal, kalau kat umah sendiri tu, sederet umah boleh dengar, apa nak buat huhuhuuu

honeylanz said...

sakan ye beraya! tp pasal anak lelaki yg lasak tu? has ada 2 hero! hehehe

AkuPunyaCerita said...

huhuuu...sama la aku pun. tak dak lgsg gambaq raya family ka sorang2 ka...sroottts

atty's said...

anak lelaki takpe..lasak..ekekek..comey sgt pakai baju melayu..

CT NORAMIZA said...

has - heheheh agak2 menjerit x has?

CT NORAMIZA said...

along - huhuhuuuu..punya la bz masa raya, sampai x dan nak ambik sekeping gambaq family pun kan, gila punya bz kita ni :)

CT NORAMIZA said...

kty - tu lah pasal kak, baju melayu dah rupa skirt dah lagaknya :)

Anonymous said...

hee.hee..comeynyer eqy ngan sampin yang terlondeh tu, mmglah ct oi dah besar cara besar, nanti dah pandai cakap pandai plak melawan kita cam naim ngan arisa...ct hang kusus apa ari tu kat kedah? sowy sangat tak dan jumpa kan, raya ari tu pun tak dan p umah hang, aku raya kedua dah balik kl smpai raya ke 4, sbb raya ke 5 kena masuk ofis plak, tp tak sedihlah sbb aku raya umah mertua hehheheheh lau kat umah sendiri kena keja dah raya ke 5 tu mmg syahdulah...tapi kami nak p gak perlis dlam bulan raya ni nak jumpa mak ngan ayah hang, nak beraya ngan depa...hang raya ngan dny tak? umah kak dah siap ke ct?wah bestlah nanti bleh p lepak mkn garam belacan umah dia plak...raya haji hang balik ke? amboi byk plak tanya cam polis pencen...jgn marah...ops lupa...happy belated birthday...eqy...

Zura Hasan said...

huuu..penuhnya diari raya akak...
comeii tgk rifqy pakai baju melayu bersampin tu...time manja2 dgn tok wan yg tak tahan tue....hehehe....

erkk...tajuk entri akak paling panjang rasanya nie...nk lawan KTS(Ku tak sempurna ker?hiksss....

yong said...

wah wah...meriahnya raya...aku blk kg kejap je ari tu..raya ke3 dh raya umah mertua kt k'tan...tp laki aku sembayang raya kt masjid kt umah hang..takdan nk pi jalan umah hang cuma lalu ja..dini dok mana la ni?? lama tak dgq kabaq...mak aku pn dh lama tak jumpa mak hang. dulu keje kt hospital selalu gk jumpa kn??? apa2 pn nt kim salam kat makcik musalmah yer...

inabu said...

tu dia pulun raya smp cuti blogging berminggu2 nooo...ingatkan dah malaih menaip, ropa2nya k.ct berkursus...

CT NORAMIZA said...

nurul - hehehe..nurul, nnt senang2 aku email hang ok. patutnya aku yg say sorry sbb hang dah ajak jumpa, tp aku yg tolak, sorry la nurul, sbb budak2 baru nak akil baligh tu ajak aku round2 kat kaw sekitar as, nak ajak teman main bowlinglah, sian plak kalau aku x layan, dah tentu2 aku pun org sana gak, sekali tgh syok layan bowling, mak aku call kata dia ngan ayah dah otw nak mai kat aku, apa lg, p layan koaytiaw lah :)

CT NORAMIZA said...

zura - KTS tu tajuk sapa plak? hehehe.. x perasan pun. :)

CT NORAMIZA said...

nor azlina - ina, hang x dak blog ke? teringin nak tgk anak2 & husband hang, maklumlah, hari hang kawen aku pun tgh sibuk bersanding, :) mana nak sempat jenguk, kalau aku p gak umah hang ari tu, mesti kecoh kan, ada pengantin lain p jemputan kat umah kawan dia :)

dini jadi cikgu la ni, lepas degree dia ari tu, terus masuk KPLI, kat sekolah dato' kayaman. dia sihat, nak dpt baby dah bln 11 ni, doa2kan dia tau :)

CT NORAMIZA said...

dikna - kct bukan cuti blogging, tp cuti merehatkan minda :) dikna, awat private blog, pastu bila kct nak baca x blh plak, sedih huuuuhuuuhuu....

Ina - nor azlina said...

aku tak pandai nk wt blog..hehehe...tp suka baca blog org... bleh ka camtu???? hehehe..facebook pn tak letak gmbaq lg...yg ada gambaq pn kat friendster je..susah la ni kt opis semua kena block..kat umah paham2 je la ramai yg nak membantu..hehehe

CT NORAMIZA said...

ina - ala, senang ja pun, ikut step kat blogspot, gerenti jadi, buatlah ina, boleh baca bila dah tua nnt :) ina dah berapa org anak la ni?

ina-nor azlina said...

tu la tu..nt aku belajaq..anak aku 3 org..sulung 6 thn second 4 thn dua2 puteri, yg kecik hero br 1thn 4bln..tp mengalahkan org besaq...hehehe. mmg noti lain mcm sikit ..hehehe..rasa cam ckp dulu buat masa ni kot..cik abe aku tukar p temerloh aku kt putrajaya..balik weekend je.. aku x dpt tukar lg ni..cian kt aku kn..hehehe