Tuesday, October 13, 2009

tolong guna perkataan yg elok pada orang lain, barulah org lain reti nak guna perkataan yg baik ngan kita gak

actually aku malas nak type benda ni, tp aku nak type gaklah, utk kenangan di hari tua aku nnt, walaupun la ni dah ada tanda2 penuaan tu :)

kadang2kan, kita sebagai manusia ni, kita suka anggap diri kita dah cukup perfect, tambah2 kalau semayang x tinggal, buat solat sunat (aku cakap pada segelintir yg aku betul2 kenal, bukan pasal org2 lain yg aku x penah kenal ok), mcmkan dah ada anak kunci syurgalah lagaknya. tp 1 ja lah, kalau mulut ngan perangai sama naik je mengalahkan jembalang tanah, aku pun x reti nak judge dah.

aku x penah plak baca kat mana2, org yg mulut x reti nak jaga, cakap menyakitkan hati orang, x penah menyenangkan org lain akan masuk syurga. x taulah kot2 aku x terbaca, tp rasanya x penah plak baca. herankan.

kadang2 org cakap mcm seolah2 dia tau segala benda, padahal kadang2 benda yg dia cakap tu, aku dah tau 13 thn yg lalu, rupanya dia baru tau hari ni, tp cara dia bgtau kita tu, mcm kita ni x penah tau benda tu. hangpa paham ke x ni? oklah aku bg contoh.

kalau kita putuskan sillaturrahim, x bertegur sapa ngan ipar duai kita lbh dr 3 hr, contohnyalah, doa kita x akan diangkat ke langit kan? ok, aku dah tau benda tu, 13 ke 14 thn yg lalu. tgk2 ada org nak ajaq aku, dia bgtau aku benda ni baru bln lepas, padahal benda tu dia yg buat, patutlah dia buat, rupa2nya dia x tau (pendapat akulah). patutlah x bertegur sapa ngan org sesedap rasa ja, x tau rupanya.

kesiankan. entahlah, tu salah satu contohnya saja. belum aku tulis yg lain2 kat sini, rasanya sehari suntuk kalau aku tulis kat sini, jgn kata nak masuk syurga, neraka pun blm tentu boleh jejak, sbb byk sgt perbuatan org2 yg menyakitkan hati org lain, tp x penah nak ambik kira perasaan org. main cakappppp saja.

aku harap dan berdoa, ya lah aku ni bukannya alim ulama, semayang pun kadang2 bocor here n there, mintak2lah berubah lah manusia2 yg mcm ni, jgnlah cakap sesedap rasa ja, kita guris hati org lain, tu pun dosa gak namanya, tambah2 hati kakak kita, adik kita, depa pun manusia gak. jgn sampai allah bg petunjuk 1 hari nnt, sampai x terkata dah masa tu, baru berakai.

so kawan2 cemana? ada pendapat nak kongsi x?

:) hehehe...

8 comments:

AiNeRzA said...

"aku x penah plak baca kat mana2, org yg mulut x reti nak jaga, cakap menyakitkan hati orang, x penah menyenangkan org lain akan masuk syurga. x taulah kot2 aku x terbaca, tp rasanya x penah plak baca. herankan."

ada...dlm nas org tu sendiri la...hihihi...peel mcm ni biasanya dia x perasan sbb dah sebati dalam diri...bila dah terkena batang hidung nanti...baru tergigit lidahnya...walllaaahhhh

Miela77 said...

Sabo je lah..manusia mcm nie mmg da makin banyak..meramaikan ahli neraka.. x sedar apa yang dikata atau ditutur mungkin mengguris hati sipendengar.. dgn alasan.. lantakla.. mulut aku..ikut suka aku la.. nak wat mcm ne..que sera sera la..

Kat opis daku pun masalah yang sama.. dimana2 pasti ada..huhuhu :p

CT NORAMIZA said...

ainerza - betul la cakap awak, mmg dah sebati dlm diri dia sebenarnya, tu sbb cakap kat org lain sesedap rasa je, betullah ainerza, dia blm penah kena lg :)

CT NORAMIZA said...

miela - kmiela, ni masalahnya bukan di ofis, tp di kehidupan seharian, maksudnya maybe dgn family or sesapa saja. bila org berlebih kurang ngan dia, tau plak sakit hati

Anonymous said...

memang sakit ati tul lau jumpa org camtu, aku kena kat ofis ni ct oi, selama keja kat k..t tu pun hang ingat dak lagi f..a yg keje kat mcd ckp kita cam apa dulu, yg aku p sound supervisor dia, kiranya tu oklah sbb dia bukannya org kuat agama pun, biasa je cam kita, ni kat ofis aku dah lah laki, pandai plak baca doa tu doa ni, tapi mulut cam lancau...bodoh..tapi aku malas nak layan, kalau layan memang kita pun bodoh cam dia, mmg heran pun kan, nampak cam kuat agama, tapi akhlak ngan manusia tak tau...

CT NORAMIZA said...

nurul - heheheh lama x dengaq hang sebut lancau :) mmg x nak layan, tp kalau melibatkan hati dan perasaan kita, tu yg kadang2 aku rasa nak sepak ngan kaki tu :)

bab agama pandaiiiii, tp betoi cam hg ckp, akhlak ngan manusia zero

honeylanz said...

kdg2 org x nk paham apa kita rs.. nk kena kita paham apa dorang rs aja...

CT NORAMIZA said...

has - yap, rasa cam nak bg 5 star je kat has, mmg betul pun cakap awak tu, kita kena paham apa org rasa, tp pe'rasa'an kita, lantaklah kt situ, x patut x patut