Wednesday, November 4, 2009

A+

bukan a plus, tp a positive, darah aku. baca benda ni kat blog yati. yati, nak copy paste yg paragraph utk golongan berdarah sejuk A+ ya. thanks.


ANDA BERDARAH “A”
Mereka yg tergolong dari kategori ini boleh jadi ibu dan isteri yg baik. Ini kerana kamu dapat menangani banyak perkara,dari urusan di rumah hingga mendidik anak dengan baik. Kamu rela bangun pagi utk memasak dan menguruskan rumah tangga.Kamu akan berusaha untuk menjadi ibu dan isteri yg sempurna. Kadangkala, ia akan membuatkan kamu berasa tertekan kerana tidak mempunyai masa utk kesenangan peribadi. Baik kamu ubah sikap sebegini.


ada yg betul kat sini (ni aku bercakap pasal diri aku sendiri, x dak kena mengena ngan org lain ok tuan2 & puan2 sekalian).

ayat yg first tu, aku bukan ibu & isteri yg terbaik, tp aku tgh cuba nak jadi mcm tu, tp dgn support dr org2 sekeliling. kalau setakat aku berusaha, tp org keliling x support, sampai ke sudahlah aku mencuba, tp x success. bgn pagi, siap ke ofis, kat ofis buat keja sket rehat byk pastu balik umah.

sampai ja kat umah, buat tu buat ni, dah malam, nak spend masa ngan rifqy pun muntah angin aku rasa, letihhh. pastu dia tgh sibuk nak main, aku plak dah sibuk nak tdoq. bila dah semua nak kena buat, kadang2 aku rasa letih sgt2, rasa tertekan, ya lah aku kan manusia, bukannya robot, kalau robot oklah kunci2 dia buat tu buat ni non stop.

tp oleh sbb aku manusia, aku rasa letih, penat, kalau semua nak buat sendiri, boleh gila rasanya kot, kadang2 terpaksa mintak bantuan, tp kadang2 aku pk gak, nak kena 'mintak bantuan'??? blh x kalau tolong ja tanpa perlu dimintak2. ataupun kalau dah dimintak tolong tu, boleh x terus je buat, dgn erti kata lain, tolong pk perasaan org yg mintak tolong tu gak.

kalau dia boleh buat semuanya SENDIRI, aku x rasa aku akan mintak tolong org lain. tlglah kesiankan isteri2 gak, dahlah periuk belanga, anak, baju2 kotor, hanger, peti ais, lantai, vacuum cleaner, berus jamban, harpic, list brg umah, period pain, masalah sampingan, semuaaaaaaaaaaaa tu TEMAN SETIA seorang isteri.

TEMAN SETIA yg boleh melonggaqkan semua sendi, membuatkan otak berpusing 360 darjah, perut bergelodak, hati membengkak, tlglah cuba fahami

NALURI SEORANG ISTERI..

tapi aku akan cuba ubah sikap ni..walaupun letih...

21 comments:

Nurhayati said...

hihihi betul ape kata ct tu..
sokong 100%

bukhairiah said...

Betol2...kdg rindu nk main2 ngan ank..tp bdn tlalu letih...

yong said...

betul, betul betul.... sokong.....
depa bukan x paham....tp buat2 tak paham..tpkn pompuan ni sebenarnya kuat semangat betul tak....kalu tak semua benda x jadi...so chaiyokkkk

honeylanz said...

has pun darah A+.. hehehe ibu & isteri yg baik tuh..

CT NORAMIZA said...

yati - :) betul kan?

CT NORAMIZA said...

mrs bubu - mmg pun, letih sgt :)

CT NORAMIZA said...

mrs bubu - mmg pun, letih sgt :)

CT NORAMIZA said...

yong - mmg depa tolong, cuma nak kena lebih memahami lah, letih gila o :)

CT NORAMIZA said...

has - hehehhe tahniah utk diri sendiri :)

AiNeRzA said...

saya pun A...tapi x baca habis lagi nih...baca balik...baca balik...kena kasi faham nih

CT NORAMIZA said...

ainerza - apa yg nak x pahamnya? meh sini nak xplain :) hehehe cam pakar motivasi plak

KV said...

me pun darah A+, mcm kena gak tu. haha

Zura Hasan said...

huhuhu..walaupun zura blm ade anak..tp mmg letih la kak kan..sume keje umah tu atas kite..sometimes ade gak setan berbisik kat tinge ni..agak2 klu aku mati, spesis satu lg tu leh idup tak? huahuhahuha...gile keji punyer....

nanadanny said...

ish, ingatkan aku je yg berpikiran mcm ni, tu la kan, untuk sume suami2 di luar sana, tolong isteri tanpa disuruh adalah suatu bonus, tp bila kite suruh lambat buat, itu akan membuatkan dahi si isteri berkerut, muka muncung sedepa, ati panas je rasa....hehehe

lor, pasai pa plak aku luah kt cni haaa...:)

juedaniel said...

jadi pompuan kena ada extra power la kan? adoihlaaa....cemana la bila tiba giliran aku nak hadapi benda2 mcm ni kelak nanti..uhuuuu

ME said...

Ct .. wah nampaknnya kat sini kita sama .. me pun berdarah A+. Hehehe isteri & ibu yg baik .. ibu tu rasanya betul.. me mmg sentiasa cuba menjadi ibu yg baik utk anak2 tapi part isteri tu rasanya masih kena perbaiki coz selalu leka dgn anak2 jer .. sepatutnya terbalik kan.. suami dulu..

CT NORAMIZA said...

KV - hehehe..ramai jugak seangkatan rupanya :)

CT NORAMIZA said...

zura - mmg pun, kalau akak mati rasanya, mesti ada yg carik sapu tgn x jumpa sampai ke sudah :)

CT NORAMIZA said...

nanadanny - syukur pada allah, bukan aku sorang ja rupanya di dunia ni... :) wargahkahkahak

CT NORAMIZA said...

juedaniel - x pa xiana, hang beli vitamin byk2, pastikan masa bujang ni lena adalah berlebih2an, baru hang boleh hadapi masa hadapan :) tu tips tu

CT NORAMIZA said...

ME - heheheh...kalau kita x kisahkan anak2, sapa lg nak pedulikan diaorang? ye x?