Friday, November 13, 2009

mommy cakap ini, rifqy faham itu

situasi 1

mommy : rifqy, basuh kaki

rifqy : sibuk basuh tangan, hentak2 kaki, main pili



situasi 2

mommy : rifqy, simpan balik tupperware mommy tu

rifqy : bawak keluar semua tupperware yg ada dlm kabinet


situasi 3

mommy : rifqy, jgn jerit (ulang 3 kali)

rifqy : jerit gak lepas ayat terakhir mommy cakap jgn jerit


kesudahannya kita tdoq kul 9 semalam, kan mommy dah cakap jgn jerit.

tp walaupun camtu, byk gak arahan aku yg dia buat, contohnya.


situasi 1

mommy : rifqy, ambik towel, ambik pampers, ambik bedak

rifqy : terus ambik tiap2 1, kadang2 kalau boleh dia nak ambik 3 barang tu sekaligus


situasi 2

mommy : rifqy, bak botol susu, mommy nak basuh

rifqy : terus carik botol, bg mommy


mmg ada waktu gerammmm sgt, tambah2 bila dia menjerit2, tp bila dia tdoq, dialah insan yg paling baik di dunia fana ni, rifqy rifqy...

15 comments:

honeylanz said...

has rasa dorang ada time, patuh aja, ada time huh..lain disuruh, lain dibuatkan... ada mood swing jugak kut ;)

Nurhayati said...

hihi bijak betul rifqy ni kan.. sbb ape bijak sbbnya bagi mummy dia wat keje byk hehe.

kalau ape yg disuruh lain buat.. pe kata pas ni cakap opposite dari kita suruh tu.. cam basuh tangan, so dia basuh kaki.. hihi

zailamohamad said...

wah akak, muka geram tuuuu..
anak2 Zaila pon macam Rifqy juga..benda yg kita larang, yang tulah yang diorang suka..tapi tak selalu..kadang2 mereka tolong Zaila juga;)

CT NORAMIZA said...

has - hehehe...mmg pun, tp rifqy kalau ayah dia yg suruh, mmg dia main2 je, tp kalau mommy yg suruh, cepattttt dan tangkas gaklah :)

CT NORAMIZA said...

yati - lglah dia suka yati, kalau basuh ok (poo2) dia kan, kalau boleh nak mandi, berus gigi sekaligus :)

CT NORAMIZA said...

zaila - tu lah, kadang2 sian plak tgk muka bila time diaorang tdoq kan :)

Zura Hasan said...

hehehe...budak2..yg dilarang tu la yg eksaited nk buat...

len kali kena tukar ayat "JANGAN" tu,kasi ayat lain sket...NO..NO..ker...hehehe...(ataupun tunjuk jari no..no..no..)

yong said...

ct anak hang ikut muka sapa??? aku tgk cam muka hang ada muka mr shaifull pn ada?? memang buah hati pengarang jantungkn....hehehe

CT NORAMIZA said...

zura - akak x blh buat no no no tu kat rifqy la zura, sbb dia yg selalu no no no kan akak :) huhuhuuu...

CT NORAMIZA said...

yong - tah, kalau ikut toksu aku yg jaga aku dr kecik lg, dia kata mmg muka aku sebijik masa dulu, aku pun x tau, tp mmg ada rupa shaifull masa kecik gak kalau aku tgk gambaq shaifull dulu2, entahlah, campuq2 kot :)

Willie a.k.a Reptoz said...

Adeh! Lain yg mak dia suruh buat, lain fulak si fiqry ni buat. Ahaks...kids really love to do the opposite huh?

CT NORAMIZA said...

willie - yap, n i dont know y! :)

CT NORAMIZA said...

err bro, his name is rifqy, not fiqry :)

atty's said...

rifqy ..mmg budak bijak ar..budak zaman it..

kty cuci kt lisa alis sek 8 .kena dlm rm65 gitu

CT NORAMIZA said...

kty - :) o bestnya, murah jugak tu kak, tp jauh plak dr umah saya.