Wednesday, January 20, 2010

kek lapis susu

hehehe...aku tau salah sorang org yg paling x percaya aku buat kek lapis sendiri ni, pastinya x lain dan x bukan, kak linda :)

tp percayalah klinda, ni bukan lakonan semata2, tp ni adalah kenyataan, jgn kata klinda, aku sendiri pun x berapa nak percaya aku buat kek ni ari tu, dlm sakit2 pinggang tu, aku nak buktikan kat mr shaifull, aku bukannya kongkang sgt kan, aku bukannya bodoh sgt dlm bab memasak ni, cuma kerajinan aku tu terserlah sket dr org lain.

kak nor (my in law) sibuk nak buat kek utk aku bawak balik kl, aku tanya dia, senang x, dia cakap senang, tp aku x percaya, mana boleh senang sgt kan, level senang dia ngan aku mana boleh compare kan, dia tahap sifu buat kek, aku plak, jgn kata sifu, buat kek x penah, makan kek selaluuuu :)

bila aku tgk resepi tu, ok, senang, mmg level aku, beginner. oklah, dah siap semua bahan2, cikgu aku (anak dia) mimi yg tolong supervised keja aku, mmg dia x tlg langsung tambah2 lg bab2 nak lapiskan kek, dia cuma bgtau, aku buat. mmg puas hati.



masa tgh proses, aku pun sama naik berpeluh ngan oven tu, redha ja lah.



tp yg sedihnya, lupa nak ambik gambaq bila bawak keluaq dr oven, sbb aku dah sibuk p mandi, berpeluh gila rupanya nak buat kek ni, ni baru buat yg 2 lapis ja, kalau buat yg guna botol sos tu, x pun yg sulam2 batik tu, mau 3 hari 3 mlm aku lena x bgn, biasalah aku kan over.

tp bestlah sbb dpt ilmu memasak balik kali ni, thank you kakak! :)



p/s : resepi x ingat, kena balik tgk resepi dlm buku smk demak, kuching, thanks utk wani gak sbb bg usu amy buku kosong tu :)

18 comments:

norhaizan said...

uihh..kek lapis mmg best..bagus la kak CT pandai buatkan...susah nah nk cari yg mcm kat sabah sarawak nuh..nnti share la resepi..hee

Anonymous said...

cisss...promote dia sorg2 je rupanya...yg tukang ambik gambar tu dia tak sebut langsung.....pirahhhhhhhh

CT NORAMIZA said...

aizan - buat cara org semenanjung :) hehehehe...x sama mcm yg asli org sarawak buat huhuhuuu

CT NORAMIZA said...

anon - uish mesti, org lain mana boleh enterprem, rugi ooo

Mama_Aqish said...

hu..hu...ala2 cef wan plak...siap possing lagi time wat kek ek....dah siap nanti hantar kat sini sikit k...

mama apih said...

Terliuqnya orang yang dok baring ni tengok...hehe...

Nurhayati said...

caya la ct.. bestnye pandai wat kek lapis.. nak rasa bole hihi

AiNeRzA said...

Maner kek lapisnyer...? Itu macam nak buat apam jerk...hihihi...jangan marah yer kak miza...gurau-gurau manja...

CT NORAMIZA said...

mama_aqish - hehehe...posing x nak kalah :) err kek dah abishhh la, sowwyyy...

CT NORAMIZA said...

mama apih - lor ya ka, sian plak, nnt kalau ada kekuatan lg, kak ct buat na :)

CT NORAMIZA said...

yati - ni kira fully supervised, nnt kalau dah terer giler, baru blh bg org luar rasa, sekarang ni level2 family je blh rasa :) malu hehehe...

CT NORAMIZA said...

ainerza - ha?? ye ke buat apam camtu, x penah buat pun :) hehehehe...

juedaniel said...

adoilaa...ini buleh mendatangkan kemarahan betoi le. awat tak pos kat aku? aku kan pencinta kek lapis. tak bleh jadii... kena cari semula mak mentua sarawak ni huhuhu

klynda said...

nak percaya ke idak pun aku tak tau lah..but thanks to mr. photographer...at least adalah proof..hahahaha!!!!

Ok, apa pun, good job!!! pasni kena rajin2 lagi buat kek lapis sbb nanti neighbour sblah nak order..kira harga kawan2 ye!!!

Betul apa yang hang cakap, kita ni bukannya bodo sgt dlam bab memasak nie cumanya PEMALAS!!!..buang sifat M..

CT NORAMIZA said...

juedaniel - dah hang x mau mai umah aku, kalau mai tlg tebas rumput rumah klinda, blhlah aku jamu kek lapis :)

CT NORAMIZA said...

klinda - tu dia, mai2 dan2 berletiaq kat aku, ct malaih nak tunjuk skill kat klinda, nnt klinda rasa rendah diri plak x reti buat kek lapis :) wargahkahakahka (lari laju2)

maslinamansor said...

rifqy xkaco ker masa dok bt kek 2...?

CT NORAMIZA said...

mas - dah ramai dayang2 tolong jaga, blh lah kmiza buat kek ni diam2 :)