Tuesday, January 19, 2010

me & MRI

ya, aku x berapa sihat, sehari sblm balik kch, aku kena attack lg, selalunya dgn 2 3 papan pain killer, kapoofff, sakit tu akan nyah dr hidup aku, utk 2 3 bulan, atau paling lama 1 thn lebih, tp sekali2 ada jugak dia jengahkan muka, tp bila kena 'jampi' ngan pain killer aku, gone.

tp sehari sblm nak blk kch, aku x blh nak bend, x blh nak luruskan badan, x blh nak tu x blh nak ni, rasa nak nangis dah masa tu, aku x blh imagine mcm mana aku nak balik sana dgn bawak si sakit ni sekali, hampeh betoi. tp aku gagah jugak, sbb kesian kat mr shaifull, lgpun ari tu dah raya kat umah mak aku.

lgpun semangat tu lain sket sbb mr shaifull belikan kasut baru hehehe...

sampai ja kat sana, apa yg aku rasa, melepek gila, rasa mcm nak mati mlm tu gak, sampaikan mr shaifull nak keluaq beli makanan ngan abg dia pun, aku paksa suruh bawak si rifqy sekali, effect dr ubat tu aku rasa, mmg mengantuk gila, yg aku tau, aku nampak bintik2 putih & hitam.

mmg aku x tentu raba nak bukak mata masa tu, aku tdoq atas karpet kat sebelah katil, apa motif aku tdoq atas karpet tu pun aku x tau, padahal katil ada dok sebelah mata, tp aku nak panjat katil tu pun aku rasa x dak daya. yg aku ingat, mr shaifull bgtau dah nak keluaq, pastu aku terus pejam, sampailah dia balik ajak makan, pun aku x makan, mmg aku x selera langsung nak makan sbb layan 'kekasih gelapku' ini.

sampai ke hari ni, aku asyik mc keja mc keja mc keja, tp yg paling byk, mc lah dr keja, sampai aku x larat nak jawab dah soklan2 org ofis yg prihatin ngan kesihatan aku ni.

25/1 aku kena p fisio. pastu 11/2 MRI, well, just wait n see. aku hanya doa, x dak benda yg pelik2 dr tu bgtau aku, biaqlah benda yg biasa2 dan sedap telinga aku nak dengaq. insya-allah.

adakah MRI kat malaysia semuanya mcm ni?



MRI scan

kalau ada yg mcm ni, alangkah bestnya, x lah menakutkan sgt waaaaa



open sided MRI, agak2 Kementerian Kesihatan blh order yg mcm ni x utk aku? :(

28 comments:

honeylanz said...

Insya Allah x de pape...

erlyda said...

Ishh cian akak :( get well soon ok

@Z said...

sakit apa ni? urat saraf ke? apa2 pun, take care ye..

Anonymous said...

Ct, hang pernah p urut tak? sbb aku citer kat asri, dia pun pernah jd camtu sampai x leh wat apa,duduk pun tak leh, nak bongkok pun x leh tenggelam puncalah, pastu bw p urut gak baru ok, lani dia pun sensitif gaklah lau lasak2 sgt mulalah rasa sakit2 badan, mak dia rajin dok tungku kalau jadi camtu. tapi aku doa2 hang x de apa2 tau, setakat senggal2 urat ke kan lagi satu jgnlah dok gantung sgt kat pain killer tau..hang x ingat kat hang x pa tapi ingat kat eqy tau...sedih lah plak lau kita x sihat, anak x leh nak manja2 ngan kita...eh sorry tetiba ter emo plak semenjak dua menjak nak tinggalkan anak2 nak pantang kat taiping ni....take care

mama apih said...

Dik Ayu dah masuk dalam terowong MRI sejak sakit ni 6 kali...ada sekali tu 2 1/2 jam sbb buat whole body. Awai2 memang tak selesa, sempit n bising...tapi kita kena la buat2 cool sbb kalau kita panik,jantung dup dap cepat,tak dpt gmmbq MRI tu...nak tenang boleh bwk CD lagu yg kita suka nanti depa psg. Dengaq ja la...dekat hosp kgq mcm tu la tapi kat tmpt lain tak tau depa bg pasang cd ka dak...OK, tak ada apa2 punya ,selamat berMRI kak CT.

yanz said...

hmm.. ct, sbr byk2 ye, hang kena kuatkan semangat tau, insyaAllah semuanya okay..
jaga diri baik2...kalau dpt cuba berubat cara lain, usahakan lah ye..mana tau, ada lagi cara lain utk atasi sakit kita ni..
ok

juedaniel said...

lorr sakit ke? patutlaa senyap jer. semoga cepat sembuh...

juedaniel said...
This comment has been removed by the author.
CT NORAMIZA said...

has - mintak2 camtulah has, thanks!

CT NORAMIZA said...

erlyda - thanks dik!

CT NORAMIZA said...

az - lbh kuranglah, thanks az!

CT NORAMIZA said...

nurul - aikk awat plak hang nak tinggai anak kat kedah, x blh bawak sekali ka? ni aku nak emo ni, aku paling x suka tinggai anak lain tempat dr aku waaaaa x sukaaaa

CT NORAMIZA said...

dik ayu - mmm takutnya, ish tp drpd kena buat 2 3 kali sbb x dpt result, baik buat2 cool ja kan, nnt x pasai2 masuk 2 3 kali, thanks dik ayu! :)

CT NORAMIZA said...

yarn - ok, thanks yarn, doakan aku tau! :)

CT NORAMIZA said...

juedaniel - hang mmg, x ambik berat pasai mak angkat langsung, panggg mau??? mintak2 masin mulut hang, cepatlah aku sembuh, blh p open house kat umah hang kan, yarn setuju x???

AkuPunyaCerita said...

ct, gambaq mesin yg bwh tu mmg ada la. masa kita buat hsg dulu tu beh kurang camtu lah. apapun, aku harap tak dak apa yg serius la naa...sikit ja tu, kita doa sama2.

Nurhayati said...

fuh saspen je menatang ni kan.. yati tak pernah lagi lalui macamni.. wat minor operation dulupun takde wat2 ni hihi..

insyaAllah ct takde ape2x.. kita sama2 doa yang terbaik yer. nanti story tau pe citer.

CT NORAMIZA said...

along - tidakkkkkk aku x nak buat HSG tu dah, sakitttt :(

thank you! :)

CT NORAMIZA said...

yati - mesti story punya, dun worry k :)

yanz said...

aku setuju aje, setuju setuju...
hmm.. nk tunggu open house ziana, berjanggut laa kita ct oiii....mmg nk kena panggang ziana tu, buat BBQ.....bab2 camni, cepat je ziana yg tak stuju...hhahaha..

CT NORAMIZA said...

yarn - kalau takat hang setuju, mmg x jalan, apa kata kita buat piket ramai2, mesti nak x nak dia kena setuju gak kan?

CT NORAMIZA said...

yarn - kalau takat hang setuju, mmg x jalan, apa kata kita buat piket ramai2, mesti nak x nak dia kena setuju gak kan?

maslinamansor said...

stedy kmiza...
apa result nya...?

CT NORAMIZA said...

mas - x buat lg, tgh menghitung hari la ni :(

AkuPunyaCerita said...

ct, aku dah buat sekali lg hsg tu, memula tu sakit gak, pastu ilang gitu je lah. sama cam dulu gak ...hehehe

CT NORAMIZA said...

along - o, bestnya hang, masih ada peluang, aku..

yong said...

semoga hang cepat sembuh ...ok take care

CT NORAMIZA said...

yong - alhamdulillah, getting better! :)