Wednesday, February 10, 2010

kek lapis kukus

hehehe..x lah kongkang mana pun aku ni rupanya (sila baca dgn nada riak sambil senyum & kembangkan idung)

ari sabtu, ada perasmian surau sementara, dahlah nak p tolong org masak pun x blh, sbb mr shaifull pun bz sekali, dia dilantik jadi ajk sementara utk penubuhan surau sementara tu, hishhh byk plak perkataan sementara aku. so setelah berpk semasak2nya, tgklah betapa rajinnya aku, pk pun masak2 beb, aku decide nak buat something yg senang utk majlis malam tu.

kek lapis kukus! resepi aku cedok dr home sweet home. bg aku senang sbb bahan2 dia x remeh dan x temeh.



tepung 1 cawan
horlicks 1/3 cawan
susu pekat manis 1/3 cawan
gula halus 1/3 cawan
kismis 1/3 cawan
5 biji telur
marjerin 200g
vanilla esen 1 sudu teh
pewarna merah & hijau & kuning (aku letak kaler merah & hijau sahaja)

cara2

tepung & horlicks (diayak & ketepikan)
pukul marjerin & gula halus sampai kembang
gaulkan kismis & 1 sudu makan tepung gandum (ketepikan)
bila marjerin dan gula dah kembang, masukkan telur 1 demi 1, sambil dipukul lg.
kemudian masukkkan tepung & horlicks tadi, pukul lg, masukkan vanilla esen.

lepas tu bolehlah dimasukkan susu pekat manis, pukul hingga sebati. bahagikan adunan kepada 3 (letak pewarna bg setiap adunan). loyang disapu dgn marjerin & taburkan sedikit tepung. loyang dipanaskan. letakkan lapisan merah ke dlm loyang, taburkan kismis. tutup loyang dgn alumunium foil/plastik, kukus selama 7 minit.

selepas tu, masukkan lapisan kedua, kaler hijau, dikukus selama 15 minit, yg terakhir masukkan lapisan seterusnya, taburkan kismis, kukus selama 1 jam / hingga masak, jgn lupa check air dlm loyang, jgn sampai kering, kalau x, sampai ke sudah kek tu x masak, ada reti??



dah siap, sedap tau kek ni, baik try. senang pun senang. utk minum petang pun ok gak, sbb x remeh sgt.





dah siap utk dibawak ke surau. :) heheh...

31 comments:

nanadanny said...

ish, kagumnya aku ct...ish klu aku try ni jadi apa plak kan, dh la dulu wat agar2 lumut hg pn x jadi lagi, sekali tu je la aku try pun...wakaka

erlyda said...

wahhh makin pandai kakak ku ni memasak..makin hari makin terserlah skill nyer itu

maslinamansor said...

amboi... nampak sedap nya...
gebu jer...
tpi xnalpak mcam berlapis pn... :)

bukhairiah said...

wow...mmg mcm xremeh n xtemeh...
erm...raya cina nie xde plan g ne2 leh le cube2 wat

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wau wee... kalerfulll ... rajinya msk2 .. kita nie dah lama tak updates masak memasak nieh ;-)

mrsharis said...

waaaa...pas ni blh la try.
nampak menariksss

Bai said...

wah...sodap!! kak buat tawar pastu makan ngan koktail..aduh yummy yummy

mama apih said...

wah... kecoq ayaq liuq tgk....marvellous, marvelous...bravo,bravo! Hehe...

honeylanz said...

cayala... lawa cake ni... mcm senang je..agak2 has buat jd x ye..hehhe

CT NORAMIZA said...

nanadanny - kita memasak ni kena penuh dgn kasih sayang, baru jadi :) wargahakhakahka lariiii sblm kena kutuk ngan klinda

CT NORAMIZA said...

erlyda - err tukaq sket ayat tu, makin hari makin terserlah ayuku :) heheheeh

CT NORAMIZA said...

mas - heheheh..berlapis la tu, bukan 1 kaler kuikuikui...

CT NORAMIZA said...

mrs bubu - ha buat, jgn x buat, senang ja bahan2nya, blh jamu kawn2

CT NORAMIZA said...

diana - mmg cantek kaler dia, next time blh guna pewarna brand ni lg

CT NORAMIZA said...

mrsharis - menarik & senang, try tau!

CT NORAMIZA said...

bai - hehehe kang tukaq2 resepi, langsung x jadi dik oi, dahlah akak ni x pandai sgt

CT NORAMIZA said...

mama apih - kalau ada masa, balik perlis ni kct antaq kat dik ayu

CT NORAMIZA said...

has - sedangkan saya yg x reti ni pun blh buat, apa lg org yg selalu masak memasak cam has, try la

Wanniey said...

x bawak gi opis pon... org nk rasa gak... nk wat mls... hehe...

Willie a.k.a Reptoz said...

Eh...nak skit?

@Z said...

wey kagum aku.. seumur hidup aku tak penah buat kek.. alasannya, takde oven.. hahaha.. kek tu napok gebu je.. kalau dpt ngap mesti best..

CT NORAMIZA said...

wanniey - nak bawak cemana dik oi, kat rumah tu pun tinggal sipi2 je, yg lain tu semua potong utk surau, nnt akak buat lg ye bila sihat

CT NORAMIZA said...

willie - nah! :) hehehe

CT NORAMIZA said...

az - aku malas nak kata sedap, tp mmg betoi sedaplah az, mmg gebu ja masuk mulut, aku pun x sangka dpt buat kek sebegitu sedap (matila satgi kena kutuk) :) wargahkahakhka

Nurhayati said...

ctttttttt, kamu buat yati terliur..
aduhai camne ni.. nakkkkk!!!!

Anonymous said...

KIRA ADA GAK PEKDAH AKU BELI OVEN TU......KEEP IT UP ( AYAT STANDARD DLM RANCANGAN TV REALITI DI MALAYSIA) SELALU LAYAN AMERICAN IDOL N YANG LAIN2 DR LUAR TU TAKDE LAK AKU DENGAR DIA ORG SEBUT AYAT STANDARD JURI2 MALAYSIA TU?????? SYG KUAR KAN ISU "KEEP IT UP" MSETI RAMAI LAK YG MENAMBAH NANTI TERUTAMA NYA ANAK ANGKAT AWAK ZIANA ZONE TU....

AkuPunyaCerita said...

wowww ct...aku pun kagum gak ni. mmg nampak sedap sgt la, dah hg pun kata sedap, mmg sedap la tu...hehehe. isshhh sesapa nak wat open house plak ni, buleh ct wat kek ni lg...terliuq sungguh dah la

CT NORAMIZA said...

yati - buatlah yati, senang je pun, ct yg x pandai ni pun blh je, ala main campak2 je, x complicated mcm kek yg lain, cuba ye :)

CT NORAMIZA said...

anon - nnt2lah, org tgh feeling2 nyanyi lagu kelly clarkson ni, abang, rabu depan kita g BTS, tgk avatar 3D, nak???

CT NORAMIZA said...

along - kalau aku sihat nnt boleh buat, err bukan hang ka yg x buat lg open house??? lariiiiii jauh2 satgi kena tepuk ngan alonggg

CT NORAMIZA said...

anon - errr abang, kek ni kukus lah, bukannya bakar, yg ari tu baru bakar, tu la kalau beli dr dulu kan dah blh jd pesaing rabiah amit :) hehehe...