Wednesday, March 3, 2010

slip disc (cakera tergelincir)

uish, lama gila x bersiaran hehehe..

aku dah ambik result MRI last thursday. tidak syak lg, mmg slip disc atau dlm bahasa kita, cakera tergelincir, satgi aku x bgtau, ada plak yg p jaja sana sini kata aku x bgtau sakit apa, jaja dlm meeting, x tau aku sakit apa, susah manusia ni, sbb mulut sorang satu, suka hati ja nak cakap apa pun (ni utk 1 manusia tu ja).

buat masa ni, dr continue dgn fisio, sampai bln june thn ni, kalau x ok gak, masa appt dgn dr nnt baru dia akan bgtau procedure yg berikutnya. tp kalau ikut cakap dr tu ari tu, procedure seterusnya, kalau fisio x jalan gak, operation. tp dr articles yg aku baca, actually x perlu operation dulu, blh guna kaedah epidural.

lets say epidural x jalan gak, barulah operation, tp procedure camtu kat overseas ja lah, kat malaysia ni, kalau ada prob mcm ni, selalunya dia akan buat operation utk pesakit tu.

tp aku plak, rasa mcm 50-50 nak agree dgn dr tu punya suggestion. manalah tau, elok2 aku blh berjalan walaupun x penah jogging, tup2 lepas operation dah x blh nak bangun, sapa nak jaga aku??? ada ka mr shaifull boleh jawab, rifqy ada, rifqy???

abangggg, taik idung dia pun kita yg korekkan, mustahil dia boleh jaga aku kalau aku asyik dudukkkkk ja kat situ, hishhh x membina langsung.

so, march, april, may - june adalah fasa utk aku berpk2, nak continue ngan dr punya procedure tu ke, ataupun ikut mr shaifull punya suggestion, p berubat kat pusratu?

sorry kawan2, n3 kali ni a bit serious, maklumlah, ai kan sakit :)

24 comments:

@Z said...

apa punca sakit ni? tergeliat ke? aku pun kadang2 tetiba je sakit pinggang.. nak berdiri tegak tak boleh.. tanda2 ke tu?

honeylanz said...

apa punca nye? kes serius ni...

maslinamansor said...

nak tau gak sbb ape..?
kmiza masuk keja gak ke ari nie..?

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahai CT be strong yer .. kita tau skit2 psl slip disc pun dr cerekarama yg sheila rusly & afdlin tue .. leh share more info psl sakit nie nanti .. take care ok ;-)

AkuPunyaCerita said...

ikut saranan shaifull dulu la, ikhtiar tgk dgn cara tu, sambil2 wat fisio gak. jgn ganaih sgt dah tau...

yong said...

aku penah dgq gk pasai ni...penah p tgk kawan cik abe aku...member dia tu tak leh bgn langsung terbaring ja kat katil... dlm sebulan dua gk la.. la ni aku tgk dia dh baik, dh dtg opis cam biasa..aku ty gk dia, dia kata kena rehat byk2 la...hang byk2 la berehat...pastu jgn angkat berat2...

CT NORAMIZA said...

az - aku dah sakit sejak 8 thn yg lalu, x tau apa sbb musabab dia az :(

CT NORAMIZA said...

has - mmg serius, tp ttp blh senyum gurau, dlm hati sapa yg tau..

CT NORAMIZA said...

mas - x tau sbb, ari ni keja :(

CT NORAMIZA said...

diana - thanks d, kalau ada info, sharelah ye

mama apih said...

InsyaAllah, kalau slip disc peringkat awal boleh OK dgn fisio...Dik Yu dok jumpa dah geng2 slip disc masa fisio...tp dlm masa la tak leh la lasak2 sgt...kena jaga jugak...take care kak CT. Nanti ada apa2 info Dik Yu hbq no...

Wanniey said...

Pusratu tu aper??? Pusrawi tu tau r... biasa r umah ke dua I... hehe..(buat masa ni la...)

Willie a.k.a Reptoz said...

Ader dengar kes ini from other bloggers. Tapi 99 percent cakap dapat sembuh. Don't worry.

CT NORAMIZA said...

along - jgn ganaih dr segi mana tu along? :) heheheh...

CT NORAMIZA said...

yong - insya-allah, thanks.

CT NORAMIZA said...

dik ayu - ok, thanks dear! :) take care u 2

CT NORAMIZA said...

wani - pusratu tu dik oi, pusat rawatan tanpa ubat, dia guna ayat al-quran je :)

CT NORAMIZA said...

willie - thanks bro! :) hope so..

yasmine said...

siti good luck for yousr vision...kuatkan semangat no..hehehe...

CT NORAMIZA said...

min - hehehe...insya-allah (ikut gaya kecik)

AEDA said...

hai. sy jumpe blog ni masa search psl pusratu. hehe :) so, dah try ke? ayah saya ade prob yg sama jugak, slip disk. dah penah operate 7 tahun dulu, tp skrg berulang blk. so xnak operate dah, nak try lain dulu, n dah buat appointment ngan pusratu...

akak dah try ke? camane?

Rosman Isa said...

Salam....

Mgkn agak lmbt sya bg komen ni tp nk gak tanya kt awk......

Awk PID kan?
Mcm Mana dh ok ke?
Buat treatment kat mane?

saya pn PID gak tp sampai skang msh sakit lg dh naik bosan asyik mkn ubat bertahun2

Bole kongsi???

Anonymous said...

Salam sis Ct noramiza. Pusratu bukan guna ayat al-quran la. Diorang tu pakar dlm merawat tulang belakang. Cuba u try pergi. Diorang allignment balik tulang belakang kita menggunakan skill yg ada. Good luck!

Anonymous said...

Ada pengalaman ke ngan pusratu? Bkesan ke?