Tuesday, April 6, 2010

L5 & S1 treatment

aku surf kat en google tadi. and i found this.

3 steps that will reduce the pain. dan salah satu step yg Dr Ron Daulton ni bg amattttttlah bertentangan dgn apa yg aku buat kat rehab dept HSB. aku x tau mana satu yg betoi mana yg salah. tp rasanya after fisio session, tiap2 kali sakit akan bertambah, x penah lega, dan makin teruk.

ke org kat HSB tu saja nak penaya aku ha??? dah la mc bg sehari, nasib baik dr kat klinik yg aku p hari tu x kena heart attack, sbb dia expect aku dpt mc sebulan camtu. it really sucks!


first tip

guna ice, letak terus kat tempat yg sakit tu, pastu alihlah kat tempat2 lain yg rasa sakit gak, 15 mins per hour, consistently every hour, apply directly to the skin, tp kalau x tahan, letaklah towel ke apa, tp yg paling baik, direct to the skin. sbb bg dr ni, bila tempat sakit tu dah swollen, hot and inflamed, hang p tambah plak hot pack atas tu, padanlah tiap kali after fisio, aku mc.

so guna ice.



td aku google carik gambaq ni, sekali gambaq ni yg keluaq, apa jadah tah, kalau aku guna yg ni, bukan tambah baik, seminggu dik hospitalized!



nasib baik aku suka tgk dia dlm XXX. tp van diesel lg macho kot :) heheheh gataiiii

cerita pasai ice cube ni, ada satu kejadian yg kalau boleh mmg x hingin aku nak ingat, sbb nampak sedikit kebodohan "kecerdikan" aku kat situ. dulu2 balik keja, mana ada dating, nak dating hapanya, sorang kat kuching sorang kt kl, berkepitlah ngan nurul 24/7, tu pun kalau dia free.

kalau dia p berkepit kat luaq, tinggailah aku sorang nganga depan tv 14 inci. dahlah tv pun main letak ataih lantai camtu ja, x dak rak tv, maklumlah zaman gelap, sewa bilik ja pun dah RM400, nak bayaq tu lg ni lg, sengkek gila. zaman tu ada who wants to be a millionaire, dato' J yg jadi hos. hadaplah benda tu, jadilahhhh.

kalau bab2 soalan yg seribu ke bawah, aku duluuuu nak jawab seboleh2nya, mmg x dan la nurul nak tumpang jawab, aku mmg guna speed turbo punya nak bg jawapan. kalau dah soalan 25k tu, ha nurul sila jawabbb, so x la nampak sgt aku x reti kan? dato' j ni pun bg la soalan yg aku akan ingat sampai ke akhir hayat aku.

soalannya, "Ais dalam bentuk?", dah nama pun nak tunjuk terer ngan kawan2 kan, secepat kilat aku jawab sambil sikat rambut (hobi aku dulu tu sikat rambut, tp la ni kalau dan baru sikat, wargahkahakhak), muka plak kenalah serius, maklumlah org pandailah katakan, "cube". nurul pun muka cuak ja sbb x dan nak jawab dulu sambil kagum sbb aku blh jawab sebelum pilihan objektif tu muncul kat screen.

sekaliiiiii bila timbui ja jawapan a, b, c, d kat tv, aku tgk nurul, nurul tgk aku, yg aku tau kami gelak sampai x dengaq apa2 dah, sampai terguling2 atas tilam masing2, x terkata apa2 sepatah pun, dlm sepuluh minit gaklah ambik masa nak bertenang, mmg cilakak la, nampak sgt x bg perhatian dulu2 masa jawab exam, kalau x tah2 la ni aku dah jadi peguam syariah (readers kak d mesti paham gila ayat aku ni kan? :) wargahakhakahka

uish panjangnya iklan, ok sambung balik tips yg ke 2.

guna pain relieving gel-Biofreeze. aku x penah try plak gel ni, kalau gel yg lain dah bykkkkkk kat umah aku, aku angkut dr hospital ngan klinik. tiap kali p tu ja lah pun depa reti nak bg, aku sapu kat mata sekoq2 baru tau, dahlah panas gila bila sapu kat belakang, rasa nak terbakaq kulit aku, betoilah depa ni nak penaya aku ja.



agak2 lepas sapu gel ni kat belakang, cepat2lah basuh tgn kalau boleh guna sabun byk2 sket, takut ada bahagian badan yg lain menderita kena gel ni :)

last tips yg dr ni bg, guna therapy ball.



ball ni lg senang, sit on the ball, bounce 4-5 mins daily, sbbnya physically pumping the disc adalah satu2nya cara new oxygen & nutrition can enter the disc to improved healing. senangkan? nampak ja senang, tp bila sakit tu mai, jgn kata nak ambik ais letak kat belakang tu, peti ais tu pun aku x toleh dah huhuhuuuuuu..

12 comments:

@Z said...

eh nampak mudah je treatment ni...apa kata ko try...tapi time lompat atas bola tu jgn ko lompat sampai siling umah plak...

amende jawapan 'ais' a,b,c,d tu?

maslinamansor said...

kak masuk hospital ker...?

honeylanz said...

yg guna ball tu mcm hv fun la skit kan...

bukhairiah said...

pe punca sakit tue?

yong said...

TRY LA KALU FREE....

nk ty gak...jawapan2 a,b,c, d tu apa??? n apa jawapannya ...hehehe

mrs shaifull said...

az - hehehe kalau kena bumbung, x payah treatment dah pastu, sadakallahulazim je lah :) wargahakahka az pun x tau ke jawapan dia, PEPEJAL la yang oi :)

mrs shaifull said...

mas - x masuk, dok mengiring di rumah ja :)

mrs shaifull said...

has - biasalah, bab2 ball ni mmg fun! :) wargahkahakha terlbh sudaaa

mrs shaifull said...

mrs bubu - punca mcm2, jatuh, salah angkat barang, duduk lama, salah postur berdiri/duduk, tp ai punya, x tau mana satu punca dia :)

mrs shaifull said...

yong - hehehe nak cari "free" tu yg susah, lor ni sorang lg, dlm bentuk pepejal la, tu la dulu cikgu lim dia henna ajaq, hang dok tgk asmunir :) wargahkaha lariiiii

Anonymous said...

ct serious giler aku dok gelak smpia kua ayak mata pastu dok call hang tak angkat...pastu ada staff masuk dok nganga tgk aku gelak n ayak mata ngan pegang hp...skrang pun hingus meleleh....f utk maaf

mrs shaifull said...

nurul - yg f utk maaf tu lagi musibat kan? :) wargahkahakkha gila lawak kan dulu2, aku x jawab sbb hp aku silent mode :(