Wednesday, August 18, 2010

ada aku kesahhh???

ish, aku pelik betoilah manusia2 yg pandai nak soal orang lain sampai org tu sakit hati, aku rasa aku x penah nak tanya orang sampaikan org tu kecik hati x pun serba salah nak jawab.

contoh soalan, husband u x kisah ke u sakit je ni, u selalu mc & cuti ye, sakit lg ke? oi orang, hang rasa aku mintak ke sakit2 semua ni, kalau husband aku kisah pun, ada aku kesahh??? x kanlah sbb aku sakit, pastu husband aku kisah, aku kena lari terjun lombong, biaq mati terusss menerus, apa halll.

alah, kalau masa sihat ja suami sayang, kalau x berapa sihat, suami nak lari, aku rasa benda tu x dak kaitan pun ngan hang kan?? yg lari suami aku, bukan laki/bini hang. kalau aku cuti/mc pun, duit aku yg habih, bukannya duit hangkan???

aku letih la ngan org yg terlbh concern pasai org lain sampai mcm ni sekali. kalau gitu next time bila aku rasa duit aku dah susut sket dlm purse, tiba2 plak time tu aku teringin nak layan nando's kat sogo (lor sedapnya), aku p mintak duit kat org ni lah, mesti dia prihatin kan??

ya lah selama ni blh pulak hang prihatin, kalau tiba bab duit x kan x leh huluq seratus dua kot? kata prihatin kan???

mmg aku bengang lah ngan org mcm ni, lg satu bila tanya aku sihat ke x, disusuli ngan ayat, mcm x sakit ja, ya lah, aku sakit nak merengek apa bala bukan ngan org luaq, habih2 pun aku mengadu kat mak ayah aku, kalau ngan org luaq ni, aku steady ja lah, x kanlah aku nak kerut muka, kerut dahi, bgtau semua orang, aduhhhh sakitnyaaa, adoiii adoiii adoiiiiiiii, tu namanya org x beriman, tau dak?

kata dah p mekah, tp sama gak ngan org yg x sampai2 lg ke mekah, tah2 lg teruk kot? duhhh tlglah, jgn suka sgt nak sakitkan hati org ngan mulut kita, if u dont have something nice to say, then shut ur mouth.

aku rasa x penah lg aku nak pertikai kalau org lain mc/cuti, kalau dah cuti tu bg aku mesti ada hal, lgpun cuti masing2, x dak kaitan ngan aku pun, bukannya tolak annual leave aku pun kan? kalau mc tu dah tentu sakit, x penah terlintas di pikiran aku pun benda yg bukan2. org yg suka berprasangka ngan org lain ni, sbb dia penah buat kan? tu sbb dia tau. x pa lah, allah yg maha mengetahui segala2nya..

mintak2 satu hari nnt allah akan bg dia rasa apa yg aku rasa la ni, waktu tu baru dia akan tau apa ertinya cuti & mc, manusia, biasalah kan, selagi x merasa sendiri, mana nak paham, bila dah terkena kat diri sendiri, masa tu nnt, aku plak tolong p tanya hang, sakit ke sampai selalu sgt cuti2 ni?

14 comments:

Bai said...

kak itu namanya busuk hati. huhuhuhu

Anonymous said...

lenkali jawab je camni,naper laki awak kisah ke saya sakit ni,laki saya x kisah saya sakit, awak ada?bloody mustard punya org, abis satgi sakit pi ofis merangkak2 orang suruh balik umah plak berehat kat umah, cuti aku aku punya suka sukilah...mangkok tingkat oi...

Cik Ruby said...

EEEEEEEEEEEEEEEEEEE... Sgt HOT kalau cerita pasal manusia spesis ni , tambah2 kt opis !!! Awat depa suka sibuk hal kita taktau kak ??? pelik sungguh laaaa !! SIbukkkkkkkkk ja cari kalau kita ni takdakkkkk... kalau ada, tak kalottt lak nak cari !!! haih!! psttt..slalu nya kaann..org yang nak nyanyuk ja suka sibukkkkkkkkk hal org len ! haha. Yg pelik, nmpk alim, tapi ya rabbiii.. hat tak alim tu jgn cerita la.. lagi kojaq ! haaaa todiaa.. mengamuk !
Kalau si nyanyuk petikai sakit kak tu, kak lempangggggggggg sekali, pastu tanya dia, sakit ka tak ? haha. Baru dia tau..

Wanniey said...

kalau beradoi.. adoi... adoi... cm org tut... ingat tak dier???? dia skit betul2 jugak... tp suka bagi tau kesakitan yang dia alamai... org semua pon x caya gak...

kes kak miza lak... senyap pon org x caya gak...

abeh tu nk wat cm ner???

Willie a.k.a Reptoz said...

Yelah..kalau org sakit, berhati hati lah tanya soalan. Bila tanya soalan, jgn over dan hulurkanlah bantuan yg sepatutnyer.

BEtul kata u, kalau org cuti sakit memang bukan dibuat buat. Aku pernah Mc seminggu dulu sebab demam Chikugunya. Sapa sapa yg cakap aku tak nampak sakit, aku terajang kepala dia. Hahah

Sabar la erk?

mrs shaifull said...

bai - susah gak kalau terlebih prihatin ni, rasa cam kat dlm rancangan bersamamu plak, mencikkk

mrs shaifull said...

anon - betul, kalau dah merangkak2 mai ofis, satgi depa buat muka kesian plak suruh balik umah, dah aku dok umah, depa kisah plak aku x mai office, susah betoi jd aku, byk sgt org suka amik tau, dr ofis lama lagi...

mrs shaifull said...

ruby - sian gak nak lempang, sbb x berapa cukup inci, astaghfirullah...punah posa aku pagi2 ni

mrs shaifull said...

wani - kepala kmiza terus rewind, betulll, dulu dia tu selalu bgtau dia x sihat secara terang2an, semua org pertikai, kmiza dok diam2 pun org pertikai gak, nasib2

mrs shaifull said...

willie - boleh ke bro kalau nak terajang??? errr x kena tindakan tatatertib ke? hehehe :)

yasmine said...

siti kat opis mulut mulut macam ni sgt byk..sgt penyibuk...geram aku...kita punya hal la nak cuti ka nak mc ka....macam duit dia lak abis...

bukhairiah said...

susah tol la jumpe org cenggini...sblm dia tanya soklan tu, dia xpikir ker? lenkali bg je jwpn y mcm anon tu bg..

mrs shaifull said...

min - susah dpt org2 yg prihatin ni kan? terlbh2 sgt, r imaih aku

mrs shaifull said...

mrs bubu - tahlah, kadang2 rasanya mcm x pikir langsung biila bercakap, penat tgk org mcm ni :)