Thursday, September 22, 2011

tolong respect org sket boleh kalau nk rasa diri tu direspect!!!!

sblm start baca, pk habih2 dulu, kalau rasa diri tu masih dlm proses nk kumpul pahala, stop reading, aku x mau jadi tukang tambah dosa orang sekaligus aku top up saham aku sekali.

aku bekas anak polis, mak aku, adik beradik aku, kami membesar hasil dr duit gaji seorang polis, yes, ayah aku. alhamdulillah, x penah x cukup makan, x penah berlebih2duit sampai level blh buat tilam, x penah lg sampai nk kena pinjam PTPTN utk belajaq, org kata sederhana.

ayah keja siang malam, x kira waktu, x kira masa, x kira keadaan, kalau rasa tgh2 raya nk kena keja, kejalah, kalau rasa tgh sedap peluk bantal ada call masuk, kenalah bgn. tu lah life sebenaqnya.

tp lately bila org dok menyumpah seranah polis, mcm sial, aku rasa mendidihhhh ja, wa tengok lu kecik besar kecik besar je der.

kalau kena saman, dan2 tu menyumpah, polis dah x dak duit, polis nk guna duit utk raya, polis nk tambah gaji, polis itu polis ini, tp diri sendiri tu x salah jugak, mmg palat betoi perangai camtu.

gentle sket boleh x der? aku pun selalu gak langgaq lampu merah, aku pun speed gak kt highway walaupun hanya mampu drive keta buatan malaysia, takat 45 minit kl-melaka tu x dak hal punya, rawang-penang 2 jam 1/2, tp boleh x gentle, kalau dah buat salah, bayaq ja lah saman, mulut tu x payah nk hingaq, keta mampu beli xkan saman x mampu bayaq kot??? agak2 lah

anak naik motor sana sini, kalau kena saman ngn polis, bisingggggg, mcm palat yg aku cakap kt ataih tu, dah tau anak tu x dak lesen, bg la duit utk ambik lesen, jgn pandai beli motor tp x pandai nk bg lesen kt anak. kan ka palat perangai camtu. hishh aku mmg berangin, hari ni dah x blh tahan bila org dok canang sana sini polis x dak duit.

aku rasa terhina sgt, macammm lah org yg keja selain dr polis tu halallll sgt la income yg depa dapat. aku x nak cakap org lain, aku cakap diri aku sendiri, kadang2 aku rasa aku terhutang pulak ngn majikan aka gomen, sebab????

ni aku cakap utk yg keja gomen, yg swasta, tolong duduk diam2.

i) start keja 7.30, kadang2 lambat sampai sbb jam, kadang2 lewat sbb antar anak kt klinik, aku p klinik ambik injection, x sihat & etc

ii) rehat kul 1, tp 12.30 dah p beli makanan, kul 2 dah habis time rehat, kdg2 terbabas gak sbb semayang dah kul 2.30 petang

iii) kul 4.20 dah get ready nk semayang asar sbb takut sampai umah lewat, padahal time keja abis kul 4.30

iv) kul 10.30 kadang2 dah p bank, balik office kul 12

v) kul 4 bancuh milo panas

kedepuk kedepak kadang2 time betul2 buat keja x sampai 3 jam pun.

tang mana yg halalnya pun kadang2 aku sendiri confuse, kadang2 aku sendiri jadi takut, maklumlah nk jamu anak, laki, family ngn duit tu, tp tu lah, muhasabah la diri sendiri, x payah nk maki org ikut sedap tekak hang ja.

mana2 yg blh ubah, ubahlah, x payah nk cari salah orang ja, sendiri buat salah, bayaq ja, pastu nk speed laju mana pun, nak parking kt mana pun, nk langgaq lampu merah sekalipun, x kisah, kena saman, bayaq, apa ada hal, ala takat saman ja kot. bukannya kena masuk jail pun, kalau masuk pun nk buat mcm mana, berani buat berani tanggung, kata terer????

pasni kalau nk ckp tu der, respect la org kiri kanan sket.

9 comments:

arda said...

huhuhuhu..
baru tau ayah kak miza keja polis.

arda pun sama T____T

kdg2 sedap mulut dyeorg je kutuk2 polis bila kena saman walhal sendri buat salah, sendri ingat la..

Nurhayati said...

dia la betul dia la hebat,
orang lain semua tak betul, semuanya salah.
jenis bongkak, tinggi diri dan ego.

mrs shaifull said...

arda - kadang2 sedih, kadang2 rasa hina sgt bila org kutuk2, mcm la bila polis tu saman org, blh bawak balik sekarung duit, gila

mrs shaifull said...
This comment has been removed by the author.
mrs shaifull said...

yati - tu la, da lama sabar bila org hina2, tp ari ni sabar dah pegi jalan2, so marilah naik angin :)

Joy said...

sabar miza...ok has duk diam diam sbb keje swasta aja ;)

mamayone said...

aku tau sapa p maki polis tu...mmg betul kahak tuih...aku pun membesar ngan duit polis gak...depa dok nampak polis gak dok mkn duit bodoh banggang...depa tatau yg ayah kita keja cam ngan apa kan ct aku ni sepanjang 23 jadi anak polis baru 2 tahun merasa balik kg masa raya lain2 tu raya kat berek je..besar pengorbanan polis ni depa x nampak..dah buat salah tu ngaku jelah dah tau x de duit jgnlah langgar peraturan, bila dah kena saman sayang plak duit tu nak bayaq. x kelapaq lah polis nak mkn duit hang takat 2, 3 ratus tuh..vavi kan...

mrs shaifull said...

has - yg swasta dah tentu2 x blh ponteng mcm org gomen, kalau nk pegi bank pun kena amik half day kan? kalau org gomen, mmg bukan nk kutuk lah, mmg teruk, kadang2 pegi bank pagi, lunch hour baru nampak muka, tu la realitinya, tp kalau nk mengutuk polis, dia dulu ke depan, diri sendiri x nak cermin, org swasta lain, keja mmg tepat masa, tu yg ayat tu tuju kt org gomen, org swasta dok diam2 :)

mrs shaifull said...

tah, takat 2 3 rat tu, nk bayaq umah x lepaih, nk bayaq keta x lepaih, nk bayaq tadika rifqy pun x lepaih, kalau betoi nk mkn duit, aku akan carik yg 7 keturunan dia blh support aku x habih2, balik modal masuk jail pun.